Нова демонстрация на земеделски производители ще се проведе във вторник в Брюксел. През целия ден от 6 часа сутринта ще бъдат затворени няколко тунела в центъра и ключови булеварди. 

Четете още: Европейската комисия предлага по-високи мита за зърното от Русия и Беларус


В определени моменти вътрешният околовръстен път на Брюксел също може да бъде недостъпен, съобщават от rtbf.be. Очаква се затруднено движение и в Европейския квартал. Брюкселската полиция съветва да не се пътува с кола в града във вторник и препоръчва да се използва общественият транспорт.

Според данните на Обединената федерация на животновъдите и фермерските групи (Fugea) около 300 трактора може да излязат по брюкселските улици. В протестите, които ще се проведат недалеч от централата на Европейската комисия, ще участват и членове на Федерацията на младите фермери (FJA) и Валонската федерация по земеделие (Fwa).

Това ще е третата демонстрация на местните фермери в белгийската столица от началото на годината, като предишните два бяха на 1 и 26 февруари. Земеделските производители настояват за справедливи изкупни цени на тяхната продукция и край на споразуменията за свободна търговия. 

Неотдавнашните предложения на Европейската комисия "са недостатъчни за справяне с първопричините, които мотивират фермерите да протестират в цяла Европа от месеци", подчертават от Европейската фермерска организация Via Campesina.

Денят на протеста не е избран случайно. Във вторник ще се проведе неформално заседание на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство. Този път обаче еврочиновниците са избрали срещата да се проведе в град Брюж. България ще бъде представена от зам.-министъра на земеделието Деян Стратев.