Полски фермери се сблъскаха в сряда със силите на реда по време на голям протест във Варшава. 

Четете още: Депутатите питат: къде и колко са парите за Украинската помощ?


Органите на реда използваха сълзотворен газ, лютив спрей и шокови гранати срещу демонстрантите, които хвърляха камъни и павета по полицаите. Фермери подпалиха знамето на Европейския съюз и ковчег, на който пишеше „фермер, убит от Зелената сделка“.

Демонстрантите запалиха огньове пред сградата, в която се намира кабинетът на премиера Доналд Туск. Стигна се до конфронтация с полицията, съобщи notesfrompoland.com. 

Някои полски фермери са направили опит да вкарат трактори в града като част от демонстрацията. Но кметът Рафал Тшасковски, партиен колега на премиера Туск, е отказал разрешение за това с аргумента, че машините ще бъдат „опасни и разрушителни“ за жителите.

По-късно през деня премиерът Доналд Туск се срещна с представители на фермерите, след което се ангажира да поиска от Европейската комисия да наложи ограничения върху украинския внос, спиране или оттегляне на части от „Зелената сделка“, както и ембарго за руски и беларуски селскостопански продукти. Туск е поканил ръководството на протестиращите земеделци на среща отново в събота. 

Полските фермери започнаха протестите в началото на миналия месец в знак на недоволство от политиките на Европейския съюз в областта на климата и украинския внос на селскостопански продукти, които според тях заплашват поминъка им.

Първоначално демонстрациите им бяха насочени към блокиране на пътища в Полша, както и гранични пунктове с Украйна. Миналата седмица те организираха първия си масов протест във Варшава, който премина мирно. В него участваха и представители на Националната асоциация на зърнопроизводителите и на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация.