Полските фермери отново излязоха на улицата. Протестите, които бяха обявени като най-мащабните, провеждани някога и се очаква да парализират цялата страна, започнаха през нощта, съобщава wyborcza.pl.

Четете още: Полските фермери блокират гранични пунктове и с Германия

 

Фермерите са заели позиции в почти 600 места в над 500 града. Те обявяват, че не искат да затрудняват живота на жителите, но вече има блокади на много важни места в страната.

Говорителят на Националния съвет на Независимия земеделски съюз "Солидарност" Адриан Вавжиняк каза, че фермерите са против „Зелената сделка“, вноса на селскостопански и хранителни продукти от Украйна, ограничаването на животновъдството в Полша и „драматичната ситуация“ в селското стопанство.

Протестиращите искат обезщетения и подпомагане на стопаните.

Това е поредният земеделски протест в Полша и както при предишните включва блокиране на пътища или бавно преминаване на колони със земеделска техника. Местата на протеста са предимно пътища за достъп до провинциалните градове и скоростни пътища. 

В Катовице фермерите донесоха ябълки, които раздават на шофьорите, закъсали в задръстванията. Освен това раздават безплатно на минувачите яйца от фермите си, цвекло, моркови, дори и домашно приготвени чорби. 

„Не искаме да огорчаваме жителите на града, знаем, че на хората им писна от блокади, но по някакъв начин трябва да им дадем да разберат, че ние сме тук и искаме да живеем достойно. Затова тази блокада трябва да е приятелска“, казват протестиращите, които срещат разбиране от съгражданите си.