Една от най-скъпите и ценни гъби в света се отглежда от термити. За да овладеят технологията, учени от университета в Копенхаген потърсиха начини да произвеждат уникалната „термитна гъба“ без участието на насекомите, което доскоро се смяташе за невъзможно, съобщиха от учебното заведение.

Колкото повече рапица, толкова повече болести - какво е решението?

Термитите от подсемейството Macrotermitinae, живеещи в тропическа Африка и Югоизточна Азия, отглеждат и ядат гъби от вида Termitomyces в продължение на 30 милиона години. Т.нар. термитни гъби са годни за консумация и от хората. Те са невероятно здравословни, тъй като съдържанието на протеин в тях превъзхожда това на царевицата, соята и пилешкото месо. Размерът също има значение. Например в Замбия се събират термитни гъби с диаметър на шапката до 1 метър. В Индия жителите на щата Гоа ходят по термитни гъби - те са много скъпи и обикновено се продават под формата на сос.

Не мислете за термитите просто като за вредители. Всъщност в Африка и Азия термитите са напреднали производители на гъби от 30 милиона години. Това явление е напълно уникално в природата. Насекомите ги отглеждат целенасочено за храна, казва проф. Майкъл Поулсен от катедрата по биология в университета в Копенхаген.

По думите му, благодарение на еволюцията, те са оптимизирали своите гъби, за да бъдат идеален източник на храна.

„В наши дни се говори много за необходимостта от устойчиви протеинови алтернативи на месото, което включва гъбите. На пазара обаче има сравнително малко видове ядливи гъби - тези, които се произвежда предимно, защото са лесни за отглеждане, а не заради хранителната и здравословната им стойност. Тук имаме гъба, която вече е естествено оптимизирана от термити - да бъде идеален източник на храна за животните, което означава, че има високи качества и като храна за хората”, пояснява ученият.

Изследвания сочат, че хранителната стойност на този вид гъби се осигурява от високото съдържание на протеини и по-добрия аминокиселинен състав (всичките 9 незаменими аминокиселини) в сравнение с този на соята, граха и царевицата.

Термитомицетите, както още се наричат термитните гъби, имат добър вкус. Основният проблем при тях е, че в момента те не могат да се отглеждат в отсъствието на термитни гостоприемници.

Поулсен и група колеги изследователи се заеха да разберат какво е необходимо, за да се произвеждат гъби Termitomyces без помощта на термити. Знае се, че те живеят в симбиотична връзка със своите термитни гостоприемници. Термитите събират и след това дъвчат мъртви растителни материали като листа, дърво и трева, които преминават през червата им в полусмляно състояние, преди да влязат в термитното гнездо. Там, в специално оборудвани камери с внимателно контролирана температура и влажност, термитите работят върху своите ферми за гъби, използвайки изпражненията като стимулатор на растежа.

На този етап изследователският проект на университета в Копенхаген се отправя в две посоки.

Първо, успяхме да възпроизведем мицел от гъби в малък мащаб, но без гъби. Сега остава да видим дали можем да получим реколта от наличен растителен субстрат. В Дания това може да са дървени стърготини или слама, които иначе биха били изгорени, казва проф. Поулсен.  

Второ, трябва да разберем по-добре естествените процеси, свързани с появата на тези гъби. Ще се опитаме да пресъздадем същите условия, които присъстват в термитна колония по отношение на температура, влажност, CO2, състав на растителна биомаса и т.н. В същото време ще разгледаме кои гени се експресират в гъбите, докато се произвеждат. Ако успеем да разберем по-добре тяхната биология, можем да започнем да имитираме условията за производство на гъби в лабораторията, допълва той.

Поулсен подчертава, че продажбата на гъби Termitomices е печеливша, а мащабното производство ще има положително въздействие върху местната икономика в части на света, където тези гъби вече растат естествено, но събирането им е ограничено до термитни колонии.




ВИЖТЕ ОЩЕ:

Най-необичайната оранжерия в света

Най-добрата биофермерка в Европа е експерт по гъбите

Искате да отглеждате гъби? С тази ще постигнете много повече