През изминалия сезон зимната рапица направи сериозен пробив в Полша. Правейки анализ на тенденцията, експерти се заеха да предупредят земеделците. Те алармират, че колкото повече рапица отглеждат, толкова повече внимание трябва да се отдели на здравето й, пише Farmer.pl.

Зърнени и маслодайни култури: Как се изменят реколтата и добивите за пет години

По данни на земеделското ведомство, площите под рапица в Полша през сезон 2021/2022 са надхвърлили „магическия“ 1 милион ха.

Фермерите намират допълнително насърчение да отглеждат рапица и поради сравнително високата й изкупна цена.

През 2020 г. един тон рапица можеше да бъде продаден след прибиране на реколтата за около 1500-1600 полски злоти (619-661 лв.). През 2021 г. цената се покачи до 2300-2400 полски злоти (950-991 лв.). Това насърчи много фермери да увеличат площите с маслодайна рапица във фермите си или дори да култивират този вид за първи път.

За съжаление, изминалият вегетационен период бе белязан от високи цени на средствата за производство, поради което много фермери не оценяват положително рентабилността на производството на рапица. Има обаче и такива, чиято печалба от продажбата е задоволителна и рапицата ще запази силна позиция в структурата на посевите в много стопанства.

Какви са рисковете при увеличаване на площите с рапица?

Колкото по-често даден растителен вид се отглежда в даден район, толкова по-голяма е вероятността от разпространяване на опасни вредители, предупреждава експертът Бартош Стопчик.

Популяризирането на културата създава риск от опростяване на сеитбооборота, което увеличава риска от различни напасти - вредители, патогени и др.  

Гъбичните заболявания по маслодайната рапица, например, се разпространяват със спори по въздуха или чрез дъждовни капки на по-големи и по-малки разстояния. Така, колкото по-малко е пространството между различните насаждения, толкова по-голяма е вероятността от заразяване.

Затова експертите препоръчват адекватен сеитбооборот.

На теория се препоръчват четиригодишни паузи в отглеждането на рапица на едно и също място. На практика обаче това често се оказва невъзможно. Такъв сценарий изисква от производителите особено внимателна химическа защита с подкрепата на агротехника на високо ниво, казва проф. д-р хаб. Марек Корбас. Той подчертава важността на подбора на подходящия сорт. Той трябва да бъде  с повишена устойчивост към специфични патогени.

 

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Страната е изнесла земеделски стоки за над 6 млрд. евро за една година

Очаква се най-слабата реколта от царевица от години насам

Борси: Войната престана да всява паника на зърнените пазари и цените падат