За да подчертаят историческата важност на граха в науката, архитекти проектираха една от най-необичайните оранжерии в света. В нея е разположена научна “грахова” лаборатория от ново поколение, съобщи AgroXXI, позовавайки се на статия, публикувана в сайта на “Радио Прага”.

 

Гласувайте: Какво ще доведе до по-голяма прозрачност при разпределяне на бюджетите по сектори?

В чешкия град Бърно, където бащата на съвременната генетика Грегор Йохан Мендел е кръстосвал различни грахови растения и по този начин е открил законите на наследствеността, през ноември бе тържествено открита реконструирана оранжерия. Събитието отбелязва 200 години от раждането на чешко-австрийския биолог-генетик, който е роден на 20 юли 1822 г.

Оранжерията, в която Мендел е провеждал опитите си с грах, е била построена през 1854 г. от неговия наставник абат Сирил Нап. Сградата обаче скоро след това е разрушена.

Археоложката Ленка Седлачкова, която е била част от екипа, който разкри каменните стени около периметъра на оригиналната оранжерия, обясни пред чешкото радио какво се е случило.

„Някъде през 1870 г. силна буря преминава през този район, нанасяйки сериозни щети на оранжерията. Първоначално се предполагаше, че след това сградата не е реставрирана. Благодарение на архивни проучвания бяха открити няколко снимки и сега знаем, че оранжерията е стояла до 60-те години на миналия век, след което е била разрушена поради крайно овехтяло състояние”, разказа ученият.

Върху останалия от оранжерията фундамент е построена нова със съвременен дизайн - от стъкло и стомана. Проектът е на архитектурното студио Chybík+Krištof от Бърно. По думите на архитекта Ондржей Хибик, съоръжението е модерно и органично се вписва в околната среда. Не се откроява неуместно, стоейки редом до историческото абатство.

Ние внимателно проучихме архивните материали, исторически чертежи и геометрията на старата оранжерия. Използвахме ги, за да създадем едновремешния покрив, който е бил скосен от едната страна, разказа Хибик.

Конструкцията също така копира плана на етажа и корпуса на оригиналната сграда. Архитектите са се опитали да внедрят в проекта си генетичните закони на Мендел по пътя на няколко типа строителни елементи, които исторически “са наследили” своите свойства, подобно на приноса на легендарния грах.

Самата култура присъства в интериора в качеството на важен експонат в научната лаборатория.

Грахът ще се отглежда в нова оранжерия на принципа на аеропониката. Във въздушна среда или мъгла, без използването на почва или субстват. Той ще виси от тавана. По този начин хората ще могат да видят всички етапи на растеж и развитие на културата.

В оранжерията ще има отново грах, отглеждан по начина, по който го е правил Мендел. Новата конструкция ще представлява многофункционално пространство за провеждане на лекции, изложби, концерти и други научни, културни или обществени мероприятия.



ВИЖТЕ ОЩЕ:

Мнение: Два вида обвързана подкрепа да има при оранжериите

Най-добрата биофермерка в Европа е експерт по гъбите

Емин Емин: Със земеделие гладен няма да си, но богат няма да станеш