По различни оценки в Европа между 60% и 80% от полезните насекоми-опрашители са изчезнали. Това се обяснява с различни фактори – от разпространение сред пчелите на опасни болести до въздействието на широко използваните из континента пестициди.

Пчеларство: Измирането на 15-20 хил. пчелни семейства влиза в парламента

Една разработка на израелски стартъп дава надежда за спасение. Тя вече премина успешно тестове с овощни култури, информира изданието Ynetnews.com.

Очевидно е, че ако негативната тенденция при пчелите продължи, само след няколко години може да възникнат сериозни проблеми в отглеждането на земеделски култури, особено овощарството. Именно поради това учените в различни страни работят върху създаването на технологии за изкуствено опрашване.

Неотдавна се появи информация за разработка на израелския стартъп Edete, в която се използва технология за автоматично опрашване. Тя предвижда използването на специална хоризонтална мачта с десетки „пистолети“, които изстрелват прашец върху цъфтящите растения.

Технологията има два етапа на приложение. В първия се осъществява механично събиране на прашец от цъфтящи растения, който след това се съхранява в хладилник. По думите на разработчиците по този начин се решава проблемът със десинхронизацията на различните сортове.

През следващия сезон събраният прашец се разпределя по насажденията с помощта на автоматизираното устройство.

Механизираният опрашител може да работи денонощно, при всякакви температури, осигурявайки почти 100% опрашване на всички открити цветове. Резултатите от използването на технологията в овощни градини са оптимистични и дават основание на учените за неотложното й внедряване в цял свят.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Кои култури са най-силно зависими от пчелите?

Замръзване при овощни дървета? Вземете незабавни мерки!

Фермерите са убедени: Сезоните се изместват

 

Следете темата и на cap4us.agri.bg.