В наши дни идеите, които първоначално изглеждат революционни, много скоро се превръщат в неизменна част от ежедневния ни живот.

Показваме стратегическия си план за новата ОСП през април 2021 г.

Все повече изобретения са призвани не само да правят дните ни по-леки, но и да защитават околната среда. Еко тенденциите променят също така и навиците ни. Кои от тях ще бъдат ключови през 2020 г., разказва SadyOgrady.

Роботи-пчели

Знаем, че изчезнат ли пчелите, човечеството ще оцелее само още 4 години. Един от възможните отговори на проблема с опрашващите насекоми са роботите-пчели. Те представляват малки дронове, които извършват опрашването на растенията.

Ние сме това, което ядем  

Пластмасовите сламки, прибори за хранене и чинии ще бъдат забранени за употреба в Европейския съюз от 2021 г. Компаниите, работещи в сектора, вече се опитват да предложат алтернатива.

В опит да се ограничи производството на боклук все повече неща от живота ни стават ядивни. Например, имаме биоразградими чинии, изработени от палмови листа и пшеничени трици, прибори за хранене от ориз и пшеница.

Храна от принтер

Какво не може да бъде създадено с 3D принтер и защо да е невъзможно да се произведе храна? При това тя се определя като екологичен начин на производство. На пазара още сега може да бъдат купени 3D принтери, които успешно се използват в ресторанти.

(Почти) без опаковка

Тенденцията да се стимулира потребление без отпадък добива все по-големи мащаби. Може да живеете, без да генерирате боклук, като използвате, например, разтворими топчета с вода, вместо вода в бутилки. Полякинята Роза Рутковска създаде идеалния продукт – разградима опаковка от гъбата комбуча.  

Месо без месо

Добре известни учени и еколози в последно време привеждат многобройни доказателства, че животновъдството замърсява планетата. В опит да ограничат негативния ефект те предлагат месо без месо.

Спестяване на природни ресурси

Кой не се наслаждава на отпускащ продължителен душ? Лошата новина е, че това удоволствие коства твърде много литри вода. Милиони хора по света нямат постоянен достъп до тези ценен ресурс.

Днес се работи и има вече създадени технологии за редуциране на използваното количество вода. Струята се атомизира до малки капчици, които деликатно да покриват тялото ни като нежен облак.