Първите ефекти върху природата от климатичните промени вече са видими за земеделските производители. Фазите на растеж стават все по-дълги, а пролетта започва по-рано от обичайното, пише германският сайт Wetteronline.de. 

Агропрогноза: Какви валежи се очакват през март?

От 1961 г. вегетационният период – времето, през което растенията растат, цъфтят и дават плод, се е удължил с около 2 седмици, показват научни изследвания. Кокичетата, които бележат традиционно началото на ранната пролет, с всяко следващо десетилетие се появяват средно с три дни по-рано.

Същото се отнася и до ябълковия цвят, който бележи началото на пролетта. В наши дни всяко следващо десетилетие от 1961 г. насам се характеризира с това, че началото на пролетта и лятото идва с 2-3 дни по-рано в цяла Европа. 

Същевременно за есента това не може да бъде казано. При този сезон не се наблюдава тенденция в конкретна посока. Докато температурите оказват силно влияние върху природата през пролетта, техният ефект през есента е по-слаб. Решаваща роля има времето през летните месеци.

Болестите по растенията и вредителите са другият фактор, който влияе върху пожълтяването на листата. 

Учените отчасти знаят какви са ефектите от смяната на сезоните върху животните и растенията.

Докато някои видове птици се възползват от подранилата пролет, за други това не е добре дошло. Взаимодействието в природата може да се отрази на опрашването на растенията, което в бъдеще не е изключено да даде драстичен ефект върху развитието на популацията от растения и животни. 

2019: Най-топлата година в Европа 

Европа и Австралия през 2019 г. преживяха най-топлата година, откакто се води статистика за метеорологичните условия. Това бе втората най-топла година в света при поредица от пет рекордно топли години, сочи Европейската служба за климатичните промени  „Коперник“. 

Температурите в Европа бяха над средните за всеки месец от 2019 г.  Това обаче не стана повод за нови рекорди през отделните сезони. 

2019 г. беше поредната изключително топла година: втората най-топла в света, като температурни рекорди бяха регистрирани през няколко месеца“, каза ученият Карло Буонтемпо от „Коперник“.  

Миналата година Австралия, разтърсена от опустошителни пожари, изживя не само най-топлата досега, но и най-сухата година от 1910 г. досега. В някои части на Канада годишните температури също бяха под средните. 

Германия преживя третата най-топла година от 1881 г. досега. На 25 юли 2019 г. в страната бяха регистрирани рекордните над 41 градуса на сянка.