През тази седмица предстои да бъде гласуван проектът за промени в Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони 2023 - 2027 г. на Министерския съвет. Това каза зам.-министърът на земеделието и храните Таня Георгиева, която взе участие на форум "Фермата" в Стара Загора, чийто медиен партньор е Агри.БГ.

Вижте още: Окончателно: Българското розово масло не е опасен продукт


По думите й в периода от септември до края на месец октомври промените бяха обсъдени с всички заинтересовани страни.

"След това премина съгласувателна процедура с Министерството на околната среда и водите, а през следващата седмица (тази седмица - бел.ред.) проектът за промени в Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони за периода 2023 - 2027 г. ще бъде гласуван на Министерския съвет", разясни още зам.-министърът.

Таня Георгиева заяви и, че до средата на декември, новият вариант на Стратегическия план ще бъде изпратен към Европейската комисия и ще стартират преговорите с Европейската комисия (ЕК). 

Във форума взе участие и евродепутатът Атидже Алиева-Вели. Тя коментира темата за европейския зелен пакт в сферата на земеделието.

"В Европейския парламент имаме приети финансови инструменти, които да обезпечат това изпълнение на новите изисквания. А пък тези финансови инструменти ще насърчат както земеделците, така и всички сектори от бизнеса да въведат тези изисквания. Важно е те да бъдат изпълними и да са с реалистични срокове", категорична е Атидже Алиева-Вели. 

На форум "Фермата" бяха обсъдени още възможности за финансиране, както и вече стартиралите интервенции по Плана за възстановяване и устойчивост.  

 

Информационната кампания "ОСП работи за нас: По-зелени и умни!" се осъществява от Агригейт Медия и е съфинансирана от ЕС.

Следете темата и на cap4us.agri.bg