Етеричните масла остават извън класификацията за опасни продукти. Това е окончателното споразумение, постигнато между Европейската комисия, Европейския парламент и Съвета. За решението съобщи Атидже Алиева – Вели по време на "Форум Фермата 2023", чийто медиен партньор е Агри.БГ. 

„Това е голям успех за България, общите ни усилия дадоха резултат“, коментира българският евродепутат. Още в началото на годината тя заяви, че ще положи всички усилия, за да защити емблемата на България. 

Позиция по темата освен нашата страна взеха и други страни-производители на етерични масла като Франция, Германия, Нидерландия, Испания и Италия.

Актуализираният регламент има за цел по-добро идентифициране и класифициране на опасни химикали, подобряване на комуникацията относно химическите опасности и справяне с правните пропуски и високите нива на несъответствие, съобщават от Европейската комисия. 

“Предоставяйки дерогация за някои вещества, съдържащи повече от една съставка, извлечена от растения или растителни части, ние подкрепяме селското стопанство и малките и средни предприятия“, казва докладчикът по темата Мария Спираки от Гърция.