Инцидентът с експлозията на язовир "Нова Каховка" в провинция Херсон, дава нови измерения на глобалния въпрос за продоволствената сигурност. Инцидентът, за който двете страни се обвиняват взаимно, доведе до противоречиви движения на световните цени на пшеницата и царевицата не само поради страх от бедствия, но и заради проблеми във водоснабдяването на земеделските райони наоколо. 

Питаме ви: Какви са очакванията ви от Кирил Вътев като министър?

През миналата седмица Украйна котира пшеницата с 2 долара надолу до 245 долара/тон, както и Русия – минус 5 долара до 240 долара/тон. В САЩ цената ФОБ на хлебната пшеница остана без промяна, тази във Франция се покачи с 5 евро до 234 евро/тон. Цената на царевицата в САЩ се повиши с 8 до 273 долара/тон, Франция котира с плюс 16 долара/тон до 229.50 долара/тон. Цената на царевицата в Русия се понижи с 26 долара и достигна 224 долара/тон, съобщават от Софийската стокова борса. 

В Русия цената на ечемика се запази без промяна и остана 240 долара/тон, а тази във Франция се покачи с 10 евро до 222 евро/тон.

Без особени промени остават котировките в подкръг „Зърно“ на ССБ. Цената „продава“ на хлебна пшеница с доставка е обявена на 657 лв./тон. Анонсите за покупка на фуражна пшеница са на 380 лв./тон, царевицата се продава на 420 – 430 лв./тон. 

Има заявки за продажба на маслодаен слънчоглед от място на 750.00 лв./тон, а купувачите не котираха. Всички цени са без ДДС, напомнят експертите от ССБ. 

Рапицата с договор за доставка през август поскъпна с 1,5% на борсата в Париж в петък и възлиза на 433,25 евро/тон, което е с 45,2% по-малко от миналата година по това време. 

Междувременно стана ясно, че Министерството на земеделието на САЩ в доклада си от юни увеличава с 3,5 млн.тон - до 85 млн. тон, прогнозата за реколтата от пшеница в Русия през тази година. Прогнозата за износа е повишена с 1 млн. тона до 46,5 млн. тона от 45,5 млн. тона месец по-рано.

Очаква се експортът на пшеница от Европейския съюз да се повиши до 38,5 млн. тона.