Докато фермерите в Европа се молят за дъжд, управляващите и експертите се обединяват около тезата, че сушите може да са новото нормално и може да се наложи строг план за разпределение на водата, съобщава британското издание The Telegraph. 

Кирил Жендов: Ако не падне дъжд, реколта няма да има!

За Кирил Жендов, който обработва земя в община Крушари, суша в Добруджа винаги е имало. Премисляйки перспективите сега, той се връща към големия глад през 1947, 1948 и 1949 г. Три поредни години суша оставят много хора на ръба на оцеляването. Според земеделския стопанин необходими са поне 150-200 литра валежи. В противен случай предстоящата пролетна кампания ще постави сериозни изпитания пред фермерите, а финалът на стопанската година може да бъде особено тежък.

Обръщайки поглед към другите европейски страни, виждаме, че ситуацията не е кой знае колко по-различна. 

Европа е в тежка суша от 2018 г. насам. Тази констатация направиха този януари учени от австрийския Технически университет в Грац. Те отбелязват в проучване, че нивата на подземните води вече са изключително ниски и ситуацията като цяло продължава да се влошава. 

Никога не бих си представил, че водата ще бъде проблем тук, в Европа, особено в Германия или Австрия, отбелязва Торстен Майер-Гур, един от изследователите.

Миналото лято Стария континент преживя най-тежката суша от 500 години насам. Според експертите може да очакваме още по-лошо лято тази година.

Европейската обсерватория за сушите съобщи, че по-голямата част от Франция и Обединеното кралство изпитват „дефицит на влага в почвата“, като Франция наскоро преживя 32 последователни дни без дъжд. Не по-добре е ситуацията в Ирландия. В Испания резервоарите са пълни до 50% от средните си нива. В планинската верига на Алпите са паднали 63% по-малко сняг от обикновено, а нивото на водата в италианското езеро Гарда е най-ниското от 30 години насам. В Германия река Рейн е толкова плитка, че шлеповете могат да превозват само половин товар.

В момента сушата е особено тежка в Италия. За това говори и поведението на животните. Диви свине например напускат обиталищата си, за да търсят храна в населените райони. 

Италианската фермерска асоциация Coldiretti обяви, че сушата е накарала 300 000 от фермите в страната да докладват за негативни последици. 
Като се има предвид настоящата ситуация и дългосрочните ефекти от сушата през 2022 г., ако през следващите седмици няма достатъчно валежи, има висок риск от загуби на добив, заедно с въздействия върху производството на енергия, речния транспорт и върху екосистемите, смята Андреа Торети, старши изследовател в Съвместния изследователски център на Европейската комисия.

Тъй като Националният съвет за научни изследвания на Италия казва, че нацията се нуждае от 50 дни дъжд, за да навакса, италианското правителство обмисля разпределение на водата.

Тереза Джорда, министър на действията в областта на климата, храните и селските въпроси за испанския регион Каталуния, обяви преди дни пред агенция Асошиейтед прес, че екстремното сухо време всъщност може изобщо да не е аномалия.

Това може да е новото нормално. Ще трябва да се научим да живеем със суши като тази, допълва Джорда. Едно от последствията ще бъде повишаване на цените на храните и промяна на гамата от предлагани плодове и зеленчуци

Гръцките фермери също са силно обезпокоени. Водните запаси в реките са твърде ниски за края на зимата. Всички предричат тежко лято за напояване, пише Ypaithros. 

Тревогата е голяма особено в редиците на производителите на пшеница и ечемик. Поради сухата и мека зима, растенията са пораснали, започнало е торене и има нужда от вода. Липсата на такава обаче налага правилно управление на наличната. И най-малката капка не бива да отива на вятъра. 




ВИЖТЕ ОЩЕ:

Британците избират да отглеждат ядки заради горещото време

Времето може да реши реколтата в Европа през следващите месеци

Учени и земеделци: Сушата в Добруджа продължава