Необичайно топлото време може да създаде неприятности на земеделците през следващите месеци. Това се казва в последния бюлетин на службата на ЕС за мониторинг на културите, пише Agriland.

Необичайното топло време активизира есенните посеви

Според броя от януари 2023 г. декември е започнал със сравнително студени климатични условия в по-големите части на Европа. Това време се е задържало до 18 декември 2022 г. и е било последвано от рязък преход към много по-топло време. През първите дни на новата година дори са регистрирани рекордно високи температури.
Като резултат голяма част от студоустойчивостта, изградена преди това в зимните култури, е била загубена.

Как ще се отрази времето?

Необичайно топлото време ще доведе до повишена уязвимост от замръзване, ако последват студени периоди.

Според експертите редуващите се цикли на замръзване/размразяване може да увредят растенията, като по този начин намалят тяхната жизненост и повлияят отрицателно на пролетния повторен растеж.

Високите температури, регистрирани през последните седмици, са довели още до исторически ниски нива на снежната покривка в Алпите. Ако тя не се възстанови, наличността на вода за напояване надолу по течението ще бъде проблематична през пролетта. Меките зимни условия са свързани и по-благоприятни условия за редица вредители и болести.

На този етап прогнозите за времето в края на януари не предвиждат допълнителни щети от замръзване в Европа. Повече валежи се наблюдават в Северна и Централна Европа, страните от Бенелюкс и западната част на Иберийския полуостров. Това е добре дошло, предвид изчерпаната почвена влага и ниското ниво на подпочвените води, вследствие на горещото и сухо лято на 2022 г. Лоша новина е за бавно дрениращи се почви, които са подложени на аноксия, когато температурите остават над 0°, и могат да доведат до механични повреди на културите, когато напоените с вода почви замръзнат.

Дефицитът на валежи в Югоизточна Испания, Южна Италия и България не е непосредствен проблем за зимните култури, но е причинил допълнителни забавяния на сеитбата в Турция, се казва още в бюлетина. В Алжир и Тунис, където условията на суша продължиха, спешно са необходими валежи, за да се избегнат сериозни загуби на добивите.

Прогноза за февруари, март и април

През февруари ще станем свидетели на по-топли от обичайните условия в по-голямата част от Европа. Това ще бъде последвано от бавно понижаваща се вероятност от по-топли от обичайните условия през март и април в части от Иберийския полуостров, северноевропейската равнина и части от Скандинавия.

През следващите три месеца - февруари, март и април, валежите ще бъдат близки до средните стойности в по-голямата част от Европа. По-сериозни дъждове може да има само в Италия и Западните Балкани през март и в района на Карпатските планини през април.




ВИЖТЕ ОЩЕ:

Галина Мирчева: Абсурдно е да имаш животни и да нямаш пасище

Овощар: Не съм допускал, че ще дойде време, в което да се замислям дали да не изкореня всичко

Защо pH на почвата е толкова важно?