В близко бъдеще световният зърнен пазар ще пострада не само от конфликта между Русия и Украйна, и от климатичните промени. Това гласи прогноза на Financial Times. Меродавното издание се позовава на мнението на експерти, които взимат под внимание феномена Ел Ниньо - нагряването на повърхността на Тихия океан. Ел Ниньо е противоположност на природното явление Ла Ниня, което се наблюдава през последните три години.

Европейската комисия обмисля отварянето на земеделския кризисен резерв

Според Кона Хака, ръководител на изследванията в компанията за търговия със суровини EDF Man, ситуацията заплашва да влоши агроклиматичната обстановка по света. Той припомни, че заради това явление Азия става по-суха, а Латинска Америка е свидетел на повече валежи. Така в Азия не е изключено да има суша с рекордно високи температури, а в Южна Америка - наводнения. И двете кройности по различен начин ще се отразят негативно върху реколтата. В двата региона, отбелязва изданието, зедемеделието е водещо за икономиката. От едната страна имаме Китай, Виетнам, Южна Корея и редица други държави, а от другата - Аржентина и Бразилия.

Старши научният сътрудник на анализаторския център IFPRI за продоволствена сигурност и бивш главен икономист на Департамента по земеделие на САЩ (USDA) Джоузеф Глаубер не изключва ниски световни запаси на зърно и нестабилни цени с тенденция към повишаване. В близко бъдеще той очаква двуцифрена инфлация в повечето страни по света. В същото време специалистът не изключва плавно поевтиняване на храните. Това обаче ще става много бавно.

От ФАО отбелязват на свой ред, че за момента ситуацията е нормална. По данни на организацията през следващите девет месеца индексът на продоволствените цени ще се понижава. Очакванията са за поне 40% по-ниски спрямо миналата година цени на пшеницата и торовете. Това се дължи на спада в цената на природния газ, от който се произвеждат торове.

Според Майкъл Магдовиц, анализатор на зърнени и маслодайни семена в Rabobank, разходите на фермерите вече намаляват значително.

За Джон Бъфс, старши селскостопански икономист в Световната банка, обаче ситуацията на световния пазар е „полет с един двигател“.

Докато този двигател работи, всичко е наред, но ако двигателят спре, ще имате проблеми“, казва експертът.

Според Бъфс възможен отказ от удължаване на зърнената сделка може да провокира негативен сценарий. Предстои тя да бъде обсъдена през март тази година. Отказът може да доведе до прекъсване на износа на украинско зърно, а оттам - до поскъпване и недостиг. Пазарът е особено чувствителен към всички промени, касаещи Русия и Украйна, съответно като най-големи страни производителки на пшеница и царевица. Затова Бъфс следи и геополитическите отношения между двете страни.

Отчитайки съотношението на запасите от пшеница към нейното потребление, експертите смятат, че до юни тази година обемът на запасите ще бъде достатъчен за 58 дни. Това е най-ниското ниво от 2008 г.



ВИЖТЕ ОЩЕ:

Промени в обвързаното подпомагане влизат в сила от тази година

Борси: Колебливо повишение на цените на зърното

Нашествие на мишки по пшеничните полета