2022 г. беше петата най-топла година, регистрирана някога в световен мащаб, и втората най-гореща, регистрирана някога в Европа. Това стана ясно от доклада на Европейската програма за проследяване на промените в климата „Коперник”, публикуван на 10 януари. Той показва още, че миналото лято е счупило рекорда за 2021 г., за да стане най-горещото, регистрирано някога в Европа, с „няколко продължителни и интензивни горещи вълни“ в целия континент, информира Agriland.

ЕК: Прецизното земеделие е ключът към двойното предизвикателство пред фермерите

Учените отбелязват още, че през 2022 г. е регистрирана и третата най-топла есен в Европа. Температурите са се доближи много до тези през най-топлите години - 2020 и 2006 г. Тези необичайно топли сезони, съчетани с липса на дъжд и сухи почви, доведоха до редица отрицателни въздействия върху земеделските и хранителни системи, речния транспорт и управлението на енергията, се казва още в доклада.

Последните климатични акценти за 2022 г. предоставят ясни доказателства, че избягването на най-лошите последствия ще изисква обществото както спешно да намали въглеродните емисии, така и бързо да се адаптира към променящия се климат, смята заместник-директорът на службата Саманта Бърджис.

По-високи температури от средните са измерени и в полярните региони. Станцията "Восток" в източната част на Антарктида например регистрира най-високата си температура от 65 години насам - минус 17,7°. Антарктида също е имала необичайно ниски условия на морски лед през 2022 г.

В отговор на доклада съветникът по политиката за климата на Amnesty International Киара Лигуори каза, че констатациите разкриват „задълбочаващата се тежест на климатичната криза“. Тя критикува нежеланието на държавите да се ангажират с бързо постепенно спиране на изкопаемите горива на COP27, което според нея е „колективен провал в защитата на човешките права и универсалното право на чиста, здравословна и безопасна околна среда“.

Данните от 2022 г. алармират, че е наложително държавите да поемат силен международен ангажимент за намаляване на въглеродните емисии.

Трябва спешно да се приложат мерки за прекъсване на глобалната зависимост от изкопаемите горива, която опустошава нашия свят, казва Лиогури.



ВИЖТЕ ОЩЕ:

Агроиновации: Прием на проекти по „Хоризонт Европа“ през 2023 г.

Първа прогноза за реколтата от зърно през 2023 г.

Идва студ. Очакват се и валежи