Ученици от Професионална гимназия по селско стопанство в град Долни Дъбник проследиха отблизо работата в стопанството на животновъда Галина Мирчева в село Петърница. 

„Супер фермер“: Как се работи в модернизирана овцеферма?

Тяхното посещение е част от кампанията „Супер фермер“ на министерствата на земеделието и на образованието. В нейния фокус са учениците, които на този етап от живота си правят своя избор за развитие. 

„Министерството на земеделието иска да подкрепи младите хора, като им даде възможност да се срещнат с успели фермери. Целта е да ги насърчим да останат в България и да се развиват в сферата на земеделието“, каза земеделският зам.-министър д-р Лозана Василева.

„Супер фермер“ се провежда на два етапа, като първият стартира този месец. По време на него ще бъдат посетени стопанствата на 26 бенефициенти по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР). Вторият ще се реализира в от края на месец февруари до април догодина. 

„В момента имаме добре развит, балансиран аграрен сектор. С тези посещения ще покажем на учениците как е възможно успешното прилагане на бизнеса в аграрната сфера“, посочи експертът. 

Общият брой на учениците, които ще се включат в практиката е повече от 350 от 21 професионални гимназии. Те са от направленията – животновъд, фермер, техник на селскостопанска техника, агроекология и други. 

До момента са проведени пет подобни посещения, в които са се включили около 80 ученици. Днес ученици посещават още пет стопанства в областите Благоевград, Варна, Бургас и Велико Търново.