Срокът за задържане на животните се оказва проблем за едни фермери, а за други - не.

Гласувайте: Какви са средните Ви добиви от пшеница за 2023 г.?

 

Някои животновъди изказа притеснението си пред Агри.БГ, че вероятно няма да успеят да задържат животните си 80 дни след приключването на заявленията и съответно да докажат продукцията си, ако не настъпят някакви промени.

Фермери, участващи по интервенцията, свързана с качване на животните в Централен Балкан, Рила, Родопа и Пирин, също изразиха своите притеснения, тъй като 21 юли + 80 дни = 9 октомври - време, в което на Рила е възможно вече да прехвърча сняг. 

За Николай Василев от „Дивата ферма“ обаче срокът за задържане на животните не е проблем. 

“Реализирам добри печалби от производството на месо и просто не заявявам тези крави, които смятам да ги коля. Когато планираш да заколиш едно животно, защо ще го заявяваш?

Гледам да не заявявам такива животни, защото имам кланица, а тя си има програма, която следва. Не мога да се съобразявам с определени дати”, коментира за Агри.БГ Николай Василев.

Другите стопани, за които срокът остава притеснителен пък се надяват да се направи нещо по въпроса. Например след 80-те дни задържане по изключение да се даде една седмица, в която фермерите да реализират продукцията си.