Точно преди месец приключи подаването на заявленията за подпомагане по директните плащания за Кампания 2023. Криво-ляво фермерите успяха да приключат заявленията си за първи път по новите интервенции от Общата селскостопанска политика 2023-2027 г.

Гласувайте: Какви са средните Ви добиви от пшеница за 2023 г.?

Всъщност още с първото забавяне на кампанията, която трябваше да започне на 1 март (няма да си кривим душата, винаги има забавяне с началната дата) и да продължи до 15 май, многократно се повтаряше, че Кампания 2023 ще бъде различна.

О, да, всички вече сме наясно с това. 

След обнародването на двете ключови наредби - Наредба №3 и Наредбата за подаване на заявленията, т.е. бившата Наредба №5, Кампания 2023 тръгна на 5 юни. След това кампанията беше удължена до 30 юни. Този срок също беше недостатъчен за стартирането на всички функционалности в СЕУ, нужни за безпроблемното подаване и затваряне на заявления, така че Кампания 2023 беше удължена още един път, този път финално - до 21 юли.

Всичко това нямаше да е особен проблем, ако администрацията беше помислила за последиците, до които ще доведе цялото удължаване. 

Животновъди вече се питат как ще успеят да задържат животните си 80 дни след приключването на заявленията и да докажат продукцията си.

Други фермери пък, участващи по интервенцията, свързана с качване на животните в Централен Балкан, Рила, Родопа и Пирин, също ще изпитат огромни трудности с този срок, тъй като 21 юли + 80 дни = 9 октомври - време, в което на Рила е възможно вече да прехвърча сняг. 

“Преди задържахме животните си 80 дни след приключване на заявленията, за да можем да направим доказване на продукцията до 30 септември. 

А сега, ако се наложи да е 80 дни след затваряне на заявленията, отново ще има проблем и много от нас няма да могат да се справят с доказване на реализация. След това пък ще следва и не получаване на субсидиите.

За съжаление много от нас ще закъснеем. Няма да успеем да реализираме продукция и ще е много неприятно, но кой мисли за нас...”, коментира читател на Агри.БГ.

Стопаните, отглеждащи овце пък трябва да задържат животните си 100 дни, което на практика означава до края на октомври 2023 г.

 

Информационната кампания "ОСП работи за нас: По-зелени и умни!" се осъществява от Агригейт Медия и е съфинансирана от ЕС.

Следете темата и на cap4us.agri.bg