По Националния план за възстановяване и устойчивост до 24 август тече общественото обсъждане на процедурата „Центрове за подготовка за предлагане на пазара и съхранение на плодове и зеленчуци“, но зеленчукопроизводителите се съмняват, че ще има какво да се сортира в тях. 

Вижте още: До 24 август тече обществено обсъждане на правилата за подпомагане за земеделска техника чрез НПВУ

 

Бюджетът по процедурата е 15 млн. лв. и разходи за невъзстановим ДДС на стойност 3 млн. лв. Минималният размер на допустимите разходи за едно предложение за изпълнение на инвестиции е  300 000 лв. Финансовата помощ за одобрени проекти е в размер до 50 на сто от общия размер на допустимите за финансово подпомагане разходи.

Какво ще заготвяме в тези центрове – мушмули ли, а дали ще се правят по 100 г или 100 кг? Това се пита Ради Радев от Националния съюз на градинарите в България. Според него идеята е за измиване на очите в тежката ситуация за българските производители на плодове и зеленчуци. 

„Имаме нужда от пазари, бедата не е че в България влизат домати от Турция, лошо е, че през Дунав мост не излизат български зеленчуци. В тези сто дни, когато се произвеждат домати в България, трябва на границата да чакат тирове с наши домати за износ, а няма нищо. Там ни е проблемът, че ние не изнасяме, не защитаваме нашия пазар и не можем да си намерим външни пазари, където да отидем с наша продукция“, споделя опитният агроном, според когото никога не сме имали завоювани пазари, а все някой друг ни ги е осигурявал. 

Икономическият начин на мислене изобщо не е присъщ на българските фермери, смята още Радев и сподели, че в момента "заради помощите и подпомагането, всеки слухти какво ще бъде субсидирано". 

В последно време има голяма паника сред зеленчукопроизводителите и под дърво и камък се търсят пакетчетата от семена, които са засети през декември, а това изискване е дошло по-късно и хората не си пазят опаковките. „Ако не представиш пакетчета по 1000 семки от някаква краставица – няма да те подпомогнат.“, казва Радев. 

Друг проблем е свързан с броя на растенията, заложени в един декар. Оказва се, че фирмата производител на семената посочва 1200 растения на декар, а проверяващите органи дирят 4 000 растения на декар. Защо?! 

„Ние като нормални хора сме купили семената и сме произвели разсада, засадили сме го, но чиновникът казва – този домат няма да го призная за подпомагане, защото няма 4 000 растения в декар. 

И сега идват фермерите и питат как да го направим, за да докажем на проверяващия, че имаме 4 000 растения. Но фирмата дава по каталог, че трябва да са 1200, а някой е решил в нашето ведомство, че са нужни над три пъти повече растения без да се отчита, че вече става дума за нови сортове – модерни и скъпи. Има иновации в семепроизводството и понякога една семка струва твърде много, но за сметка на това растението се отплаща с висока реколта.