Технологичните карти ще служат на администрацията, но няма да бъдат полезни с нищо на фермерите, сподели Ради Радев от Управителния съвет на Съюза на градинарите пред Агри.БГ. 

Предложение: Плодовете и зеленчуците да се проследяват чрез отпуснати безвъзмездно опаковки

Според него проблем с картите няма, но са направени са в стил отпреди 35 години. За поколението, което е работило тогава няма нищо ново. "Учили сме ги в отделна дисциплина и сме работили по тях. Тогава съществуваше технологичен кодекс, обезпечаваше се финансиране за изпълнението на всички заложени мероприятия, следеше се за тяхното количествено и качествено изпълнение и никога не се допускаше отклонение. Икономия може, но преразход не беше допустим. Това беше бюджета на едно стопанство“, разказва той. 

Според дългогодишния специалист по зеленчукопроизводство и производство на разсад обаче не е ясно в този вид кому са нужни технологичните карти. Той е убеден, че направеното няма да помогне на никого, освен на администрацията в аграрното министерство, за да се отчита дейност. 

Мнение: Технологична карта в пчеларството е нож с две остриета

„Картите може никога да не видят бял свят и да бъдат изпълнени. Ако сме писали, че надницата е 60 лева, къде ще намерим работници за тези пари. Когато им кажем – „Тук по технологична карта Министерството на земеделието е заложило 60 лева надница“, хората ще отговорят да си гледаме работата. Тези карти никога няма да бъдат изпълнени“, категоричен е Радев. 

Още в началото не е посочено по картите финансиране ли ще се прави или определяне на работната заплата в земеделието, например.

"Ето в момента се коментира отново повишението на работната заплата, ама този разход къде ще го отнесем – в цената на кой зеленчук  ще влезе. С това вдигане на заплатите, ще дойде момент, в който ще има висока минимална заплата, но няма да има кой да я плаща“, убеден е специалистът. 

Ради Радев: Тепърва предстои фермерите ще излязат от категорията работодатели.

Разсадната“ година е приключила с малки изключения и около Коледа ще започне подготовката на разсадите за следващия сезон. Оказва се обаче, че масово фермерите се отказват от по-големи количества разсад и свиват производството си до обем семейно стопанство, за да се справят с растящите разходи.

„В момента каквото и да изработим, то отива за фонд Работна заплата, защото харчовете за заплащане скочиха. Какво означава средна работна заплата – един програмист събран с работник от полето, който не може да се подпише. Надницата в земеделието никога няма добавена стойност на труда“, коментира още Радев.