Да има извънреден прием за подпомагане на производителите с пропаднали площи. За това настояват четири браншови организации от секторите “Плодове и зеленчуци”, научи Агри.БГ.

Кирил Вътев: Каквито и стратегии да се правят, трябва да са съобразени с промените в климата

Те изпратиха писмо до земеделския министър Кирил Вътев, като посочиха какви са доводите за това тяхно искане.

Основната причина е, че тази пролет доведе със себе си много голямото и безпрецедентно измръзване на овошките в цялата страна. Това пък от своя страна рефлектира върху производителите, които получиха нулева реколта от почти всички овощни видове в цялата страна.

“Голяма част от нашите производители получават препарати за растителна защита, торове, горива и банкови заеми на разсрочено плащане от доставчиците. 

Срокът за плащане на тези разходи обаче е в периода на прибиране на реколтата. Липсата на реколта доведе до невъзможността тези задължения да бъдат изплатени към кредиторите и съответно постави производителите във фактически фалит. Договорите с всички доставчици са с изключително високи наказателни лихви”, пишат в писмото си организациите. 

Те припомнят, че съществува подпомагане за именно такива случаи. То е по държавната  помощ за компенсиране на загуби на земеделски производители за напълно пропаднали площи, вследствие на природни бедствия или неблагоприятни климатични условия. По регламент помощта се изплаща след приключване на стопанската година. За всички природни бедствия има ежегодно гласуван бюджет в Министерството на земеделието от 6 милиона лева за компенсиране на тези производители.

Четирите организации - Добруджански овощарски съюз, Съюз на дунавските овощари, Асоциация на овощарите в България и Национален съюз на градинарите в България, настояват за извънреден прием по тази помощ. Те изтъкват четири причини, заради които според тях е нужно да се отвори прием още сега.

“На първо място до края на годината, когато се очаква да бъдат компенсирани пострадалите от студа площи, част от производителите ще са дадени на съдебни изпълнители, защото всички имат подписани заповеди по договорите с доставчиците си.

На второ място закъснението на помощта ще натрупа много наказателни лихви по договорите на производителите, част, от които са на месечна база и средствата, изплатени късно няма да бъдат достатъчни за покриване на задълженията им към кредиторите.

Трето - производителите ще натрупат големи задължения към НАП и държавата, което ще ги направи недопустими по помощта за компенсиране на част от акциза за горива и помощта за зимни пръскания.

Четвърто - тези фермери няма да имат възможност да направят необходимите мероприятия и резитби, задължителни за доброто състояние на дърветата и това ще се отрази на производството за следващата година”, обясняват организациите в писмото.

Заради всичко това те настояват да се предприемат мерки и да се направи всичко възможно за пострадалите фермери от зимните мразове да бъдат компенсирани в извънреден прием по държавната помощ и то в максимално кратки срокове.