Изоставени, вързани, гладни и жадни крави в обор. Агонизиращи животни с прерязани от веригата гърла и с избила пияна по устата.

Ще има ли полза от целевите приеми за биосигурност?

Това е гледката в животновъден обект № 42600647 в село Тополово, Асеновградско на 6 май, Гергьовден, представена във видеозапис от фермата. На този ден Малинка Колева и баща ѝ отиват в бившата семейна ферма, стопанисвана сега от майка ѝ Христина Колева, и заварват животните оставени на произвола на съдбата.

Агри.БГ ви предоставя потресаващите кадри от телефона на Малинка и драматичната история на 120 млекодайни бедстващи крави, чрез разказа и позицията на очевидеца и дъщеря на собственичката на фермата.

Пожертваните животни

"Кравите са безчовечно оставени на произвола на съдбата" – така описва състоянието на фермата дъщерята на собственичката.

Малинка Колева: „Гледахме си животните години наред. От около месец и половина майка ми, която се води собственик по документи, стопанисва фермата. Но това реално е безстопанственост от нейна страна. Тя си е заминала, няма я тук. Никой не се грижи за кравите.

Преди две-три седмици имаше опит от страна на майка ми да продаде животните без пътни листове, обадих се на ветеринаря ни и спряхме продажбата. Но след това тя пак е продала пет животни на черно. Когато с баща ми дойдохме на Герьовден, заварихме умиращи животни, пет умрели телета и заровено мъртво куче в двора. Сега са останали 120 измъчени крави. Гледката беше ужасяваща."

По думите на Малинка тя веднага е сезирала Областната дирекция на БАБХ, Държавен фонд „Земеделие“ и полицията. Не получила отговор, а само прехвърляне на отговорност между институциите. 

Малинка Колева: „По първата жалба от Областна дирекция на БАБХ дойдоха на място инспектори и казаха, че щом собственика го няма, те не могат да направят проверка и нищо не могат да напишат в протокола. На 112 ми казаха да си ги гледам. Ама как да ги гледам, когато не са мои по документи?! Ако не бяхме ние с баща ми, тези животни щяха да умрат завързани на синджирите!“

 

Предисторията

През 90-те години на миналия век семейство Колеви започва семеен бизнес с животновъдство. Отглеждат, построяват и развъждат сами с много труд ферма с млекодайни крави. Фермата е регистрирана и получава ежегодно субсидия на глава животно. Малинка разказва, че от дете работи в животовъдното стопанство заедно с баща си, а майка ѝ е посочена като собственик на животните и се занимава с административната дейност.

След поредица от семейни скандали и раздялата на родителите ѝ фермата остава като законна собственост на Христина Колева, а дъщерята и бащата не са допускани до нея.

Малинка Колева: „Баща ми с много труд построи тази ферма от една крава. Сами си възпроизведохме стадото. Имахме заеми за техника, за материали, за животните и си ги връщахме. Когато изплатихме всичко и мандрата, която изкупува млякото ни заяви изплащането на забавена сума от 70 000 лв., фермата вече беше еднолично в ръцете на майка ми.

Тя реши да продава животните на черно, без ветеринарен контрол и пътни листове. Подадохме сигнал още тогава. Това бяха 130 крави. Искаше и машините да продаде, всичко, за да си събере стотици хиляди лева.“

 

Какво се случва сега с животните?

От малка ги гледам животните, сърце не ми дава да ги оставя, признава Малинка и запретва ръкави, за да спаси колкото може повече крави.

Няма друг избор, освен незаконно да остане и да се грижи за животните, защото не може да ги остави да умрат. Храни ги с каквото успее да осигури чрез заем, сама ги и дои. Тя е на 24 години и има тригодишна дъщеря. Не знае как точно ще се справи и към кого да се обърне.

Малинка Колева: „Аз в момента нямам възможност да плащам сметките на фермата, трябва да гледам и детето си. Купувам фуражи с пари назаем. Не знам колко време ще издържа. Наистина ли никой нищо не може да направи? Какво ще стане с тези невинни животни? Нямам думи просто..."

Безмълвни останахме и ние, когато видяхме страданието на кравите, но не можем да останем безразлични и не просто защото сме медия, а защото сме хора.

Агри.БГ ще продължи да следи развитието на ситуацията и каква ще е съдбата на животните в кравефермата затвор в село Тополово.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Биосигурност: Вижте как да гледате прасета във фамилна свинеферма

Подмярка 6.3: ДФЗ отговаря на какъв етап е предходният прием

Животновъдство: Цените на месото вървят нагоре