В последните дни всички информационни канали коментират световната продоволствена криза. Криза, която за определени страни се оказва много доходоносен бизнес.

Вижте Наръчника за практическото приложение на ДЗЕС

Вече разпадналият се Черноморски коридор беше създаден с основната идея да предпази от глад африканското население. Но според официалните данни на ООН, през коридора до континента е достигнала една малка част от зърното.

Днес вече никой не отрича, че основното количество попадна в Европа, но според Брюксел именно то е предотвратило шоковото поскъпване на храните в ЕС.
 „Изненадващото“ оттегляне на Русия от сделката дойде след многобройни предупреждения, които световните сили не взеха под внимание. В резултат на това европейското земеделие получи така необходимата глътка въздух, без ЕС да изостави своята „солидарност“ към Украйна.

В новата ситуация, Русия отново е сочена като главен виновник за глада по света. Ройтерс информира, че азиатско-африканските народи настояват Кремъл да се върне към споразумението, и че без зърното от Украйна са изправени пред повсеместен глад.

Интересен факт е, че в доклада на USDA от април т.г. се казва, че „египетските покупки на пшеница от Украйна са намалели със 73,6% през периода 2021-2022 г., тъй като Египет използва други източници.“

Преди броени дни, министърът на доставките Али Моселхи каза, че въздействието от края на зърнената сделка е минимално за страната, и че Египет е диверсифицирал източниците си на внос на пшеница и че запасите му ще покрият нуждите на страната за пет месеца.

Дни след като на международния форум Русия-Африка, Путин каза: „Африканските държави все още страдат от прояви на колониализъм, но Русия полага реални усилия за да облекчи дълговата тежест на африканските държави“ и опрости значителна част от дълговете им, той сложи ръка върху голяма част от континента, провъзгласявайки се за спасител.

От началото на войната, Европа наложи поредица от „тежки“ санкции срещу Москва, толкова тежки, че чак „принудиха“ Кремъл да напусне зърненото споразумение. Но какво реално се случи с руския износ?

По данни на авторитетната консултантска компания SovEcon, общия руски износ на пшеница през юли т.г. възлиза на 4,4 милиона тона, в сравнение с 2,5 милиона тона за юли 2022 г. и спрямо историческа средна стойност за месец юли от 2,8 милиона тона.

В последната седмица на юли Русия е изнесла 930 000 тона зърно, в сравнение с 1,2 милиона тона седмица по-рано, включително 900 000 тона пшеница в сравнение с 1,1 милиона тона седмица по-рано, пише SovEcon в седмичната си бележка, позовавайки се на пристанищни данни.

Докато „белите“ страни задържат инфлацията с украинско зърно, докато Украйна има неограничен достъп до европейските пазари и пари, докато Русия безпроблемно се разширява върху цял континент, има много да чакаме някой да седне на масата за преговори. А що се касае до „бедните“ страни? Е, те ще си останат бедни, но пък имат своя нов месия! 

За да бъдете 100% информирани за зърнените пазари и да получавате актуална информация директно по имейл, направете безплатна регистрация в Агринайзър сега!