Електронната система за контрол на пръсканията на земеделските площи (ЕПОРД) официално заработи. Въпреки че линкът го нямаше  и голяма част от фермерите не знаеха къде да се регистрират, общият брой на пчеларите и стопаните в системата е вече 500. Това съобщиха от Агенцията след като Агри.БГ публикува сигнали на фермери за проблема.

ЛИНК КЪМ ЕПОРД

Идеята на платформата е възможно най-бързо да уведомява собствениците на пчелини за предстоящи третирания с продукти за растителна защита.

Системата за регистрация за пръсканията вече е достъпна

С промените в Наредба 13, земеделските стопани са задължени от 1 март 2021 г. да уведомят през ЕПОРД, а не както досега до кметовете на населените места, за предстоящите растителнозащитни дейности. И то не по-малко от 72 часа преди началото им. 

Полезна функционалност е, че след края на пръскането, системата автоматично ще изпраща SMS до собствениците на пчелини. По този начин ще се скъси времето за уведомяване на пчеларите, което ще спомогне за опазването на живота и здравето на пчелите, категорични са от БАБХ.

Регистрацията е платформата е безплатна, като задължително условие е всеки регистрирал се стопанин да има валиден e-mail адрес. 

Още не работи линкът за регистрация на земеделци и пчелари!

Земеделските стопани се регистрират с e-mail и номер на сертификат по чл. 83 от Закона за защита на растенията, наличен в регистъра на лицата, които притежават такъв сертификат, с право за използване на продукти за растителна защита от професионална категория на употреба.

Пчеларите се регистрират с e-mail и номер на пчелин от удостоверението за регистрация на животновъдния обект.

До 28 февруари 2021 г., при пръскане, стопаните все още могат да уведомят кмета на населеното място, който обявява и разпространява информацията чрез местните средства за масово осведомяване или през ЕПОРД. От 1 март 2021 г. обаче оповестяването ще се извършва само чрез електронната платформа.

В периода от 15 март до 31 май, в празнични и почивни дни, на разположение за приемане на сигнали и извършване на проверки се осигуряват мобилни инспектори и служители от ОДБХ за времето от 8:00-18:00 часа.

Свилен Костов: Платформата за оповестяване на пръскането е лесна и удобна

Промените в Наредба 13, която регламентира и внедряването на тази електронна платформа, бяха обнародвани в Държавен вестник още в края на 2020 г. Въпреки това нито пчелари, нито растениевъди успяха да открият линка към системата до преди един ден - вечерта на 6 януари 2021 г. 

Стопаните алармираха за този проблем, тъй като крайният срок за регистрация в новата платформа е до 31 януари 2020 г. От БАБХ обаче увериха, че дори и след този период регистрацията няма да бъде преустановена.