Електронната платформа за оповестяване на растителнозащитните, дезинфекционните и дезинсекционните дейности (ЕПОРДД) в сайта на БАБХ вече е с публикуван линк за регистрация

След като редица фермери - растениевъди и пчелари, сигнализираха в резакцията на Агри.БГ, че не успяват да открият линка, от сряда вечерта той вече е на страницата на Агенцията по храните. Притесненията на стопаните бяха, че няма да успеят да спазят срока за регистрация, който е до края на януари.  Електронната платформа ще известява пчеларите с sms и така ще спести физическото предупреждение в Кметството, че предстои обработка на насажденията.

ЛИНК КЪМ ПЛАТФОРМАТА

Ако пчеларите са уведомени за предстоящи пръскания, могат да вземат мерки и пчелите не излитат в този ден - така загубите ще са доста по-малки, споделя в интервю за БНР председателят на Федерацията на пчеларите Николай Куменов.

Пчеларството: Пандемия, суша и Синдром на празния кошер

По думите на Куменов така ще се контролира по-ефективно своеволното пръскане. „Някои зърнопроизводители пръскат със забранени химикали, други пръскат през деня, а от десет сутринта до залез слънце не бива да се третира“, заявява той и пояснява, че в много редки случаи, при подаден сигнал, полицията се намесва.

“Сега при доказана смъртност след пръскане с пестициди, пчеларят лично трябва да съди зърнопроизводителя, а не държавата да го съди. Досега има осъдени само един или двама. Ако държавата ги съди, ще е по-различно. Пчеларите не разполагат с финансовата възможност за такива тежки дела и продължителни, а също и доказването на това е доста трудно. Само пробата, която се взима от натровените пчели, струва 200 евро, защото се изследва в Германия. В България няма акредитирана лаборатория“, разказва браншовият представител.

Пчеларите се надяват, че по-високия контрол ще се отрази и на добивите им, които тази година бяха  с около 60-70% по-малко от обичайните.

Това се дължи и на дъждовната пролет, коментира Куменов, но пояснява: „Дори годината да е била дъждовна и да няма произведен мед, пчелите все пак са живи. Намесят ли се обаче и злонамерени зърнопроизводители, самите пчели загиват.“

Свилен Костов: Платформата за оповестяване на пръскането е лесна и удобна

“Имаше едно засушаване, едно изчезване на пчелите, което много хора наричат „синдром на празния кошер. Поради каква причина изчезват пчелите, не се знае. Има хора с около 100-200 кошера, от които не са извадили дори 1 килограм мед. Рекордна смъртност имаше тази година в Плевенско – 10 000 кошера пчелни семейства бяха натровени в рамките на два-три дена. Такава масова смъртност не е имало. Това създава най-големите проблеми“, категоричен е той.

Представителят на сектора коментира и ниските цени на меда у нас от около 3.60 – 3.80 лв./кг. Според него основната причина е, че от няколко години на Украйна е разрешено да внася безмитно мед в Европейския съюз. „Те имат доста количества произведен мед и го внасят на страшно ниски цени на европейския пазар – 1.20 – 1.30 евро на килограм”, поясни Николай Куменов.