Пчелари се оплакаха в редакцията на Агри.БГ, че не могат да се регистрират в Електронната платформа за оповестяване на растителнозащитните, дезинфекционните и дезинсекционните дейности (ЕПОРДД) в сайта на БАБХ.

Свилен Костов: Платформата за оповестяване на пръскането е лесна и удобна

Причината е, че на страницата си агенцията все още не е публикувала линк за регистрация. Още през ноември 2020 г. в „Държавен вестник“ бяха обнародвани промените в Наредба 13, по силата на която всички пчелари и земеделски стопани трябва да се регистрират в посочената платформа. Идеята е от 1 март чрез електронната система да се уведомяват всички страни за предстоящи третирания на полски култури и така да се постигне по-голяма ефективност при опазване на пчелните семейства от отравяне. 

"Въпреки всички призиви, вече втори месец регистрацията е невъзможна поради неактивен линк в сайта на агенцията“, оплакват се пчеларите от Добруджа. А крайният срок за регистриране  е 31 януари! 

Добричка област е водеща по брой на отглеждани пчелни семейства. От 2014 насам се отчита ръст от 44%, изтъкнаха експерти от аграрното министерство на среща през миналата година. 

Остава открит въпросът как ще успеят всички пчелари от Североизточна България, в която има най-голям брой пчелини, да се регистрират в системата, когато заработи? И дали тя ще успее да удържи на натиска и няма да се срине?  

Още през декември Агри.БГ информира своите читатели в интервю със Свилен Костов, един от специалистите, ангажирани с разработката на платформата, че „линкът на сайта на БАБХ не е активен, тъй като текат корекции, внесени от страна на бранша“. 20 дни след тази информация обаче регистрацията все още не е възможна, а срокът изтича, не крият притесненията си пчеларите. 

Всяка година проблемът с отравянията на пчелните семейства изостря отношенията между стопаните в Добруджа. 2020 година не беше изключение. Най-фрапиращ се оказва случаят с измирането на пчелите в землищата на 5 населени места в Добричка област след третиране на слънчоглед.

Потърпевшите веднага са сигнализирали Областната дирекция „Земеделие“. Оказва се обаче изключително трудно да се установи кой е земеделският стопанин, пръскал посевите си, тъй като това се е случило без уведомяване както на пчеларите, така и на кметовете на селата. Едва 20 дни след инцидента става ясно той е извършителят. 

За да се предотвратят подобни инциденти и да се постигне по-добро взаимодействие между всички страни във „вечния“ казус, беше създадена системата ЕПОРДД. Официално тя стана факт през ноември 2020 г. 

„С платформата ще се скъси цялото административно натоварване и дългият път на оповестяване през кметове на населени места. Целта е най-после да се избегнат пререканията между пчелари и земеделски производители“, заяви Костадин Костадинов, председател на УС на НАЗ – организацията, по чиято инициатива се създава електронната система.

В нея стопаните описват предстоящите дейности, а пчеларите ще бъдат уведомявани за пръскания с SMS. Това изисква всички да бъдат регистрирани в платформата, но първо – тя трябва да заработи.