Всички пчелари и земеделски стопани, обработващи площи със земеделски култури трябва да направят регистрация в Електронната платформа за оповестяване на растителнозащитните, дезинфекционните и дезинсекционните дейности (ЕПОРД) до 31 януари 2021 г. 

Решено: Пчелините ще се регистрират само в БАБХ

До 28 февруари 2021 г.,  в случай на третиране на земеделски площи, уведомяването ще се извършва по досегашния ред и чрез ЕПОРД, пише в заповедта на министъра на земеделието, изпратена до областните дирекции на аграрното министерство. 

От 1 март 20201 г. уведомяването ще се осъществява само чрез ЕПОРД.

В последните дни са проведени срещи между представители на аграрното министерство, БАБХ и пчеларските организации. 
На тях пчеларите са отбелязали какво според тях може да се развие, така че да е полезно и удобно за всички. 

Агри.БГ потърси един от специалистите, ангажирани с разработката на платформата - Свилен Костов, за да разкаже повече. 

Идеята на системата е да не се налага на хората да ходят по учреждения - което не е само предвид обстановката в момента, а и така не се добавя административна тежест”, обясни Костов като разказа, че всеки потребител на системата - земеделец или пчелар, трябва да има валиден и-мейл. 

“По отношение на пчеларите, за да се удостовери наистина, че потребителят, който се регистрира е истински пчелар, има пчелни семейства и т.н., при регистрацията е необходимо да се въведе номер на пчелин, който е активен и е регистриран в Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). При въвеждането на този номер се извършва проверка и ако този номер е валиден, се допуска регистрация. 

Номерата на пчелините могат да съдържат тирета, букви и т.н. и всъщност по тяхно предложение (на пчеларските организации - бел. ред.) въведохме улеснен начин на въвеждане на номер на пчелин, така че да се допускат минимални грешки при изписването. 
Целта е регистрационният номер на пчелина да е по формата, който е утвърден в законодателството”, каза Костов. 

Когато това бъде отстранено като казус, вече няма да има никакъв проблем за хората да се регистрират. Реално регистрация може да се направи и в момента, въпреки че платформата не е популяризирана. 

“Пчеларските организации имат активна роля в процеса на информиране на своите членове, тъй като е в техен интерес всичко това да се случи максимално бързо и да обхванат максимален брой пчелари”, коментира Свилен Костов и добави: 

“Съществен елемент от системата е къде се намира пчелина. За това нещо може да се използва и мобилно устройство - с GPS да се вземат координати или от карта да се избере къде е локацията”. 

При мобилното пчеларство собственикът на кошерите трябва всеки път да въвежда мястото, но което са позиционирани. Така ще може да получава нотификация за мероприятия на новата локация в 3-километров периметър. 

Това отново може да стане през телефона и то минути след преместването. 

Важно нещо е, че системата изпраща нотификации през и-мейл и чрез SMS. Като стойността на SMS съобщенията се поема от БАБХ, т.е. те са напълно безплатни за ползвателите на платформата. 

Нещо, което е облекчение за фермерите, които досега трябваше да плащат за тези съобщения. 

“Единствената отговорност от страна на фермерите е да въведат мероприятието с час и дата, а оттам насетне системата се грижи да изпрати нотификациите, като във всяка от тях пише кога ще се случи пръскането, с какъв препарат, в кой блок и директно може да се отвори карта, за да се види”, обясни специалистът.  

От гледна точка на фермерите, с които са направени срещи, трябва да се коригира момент, който обаче е част от нормативната уредба и това е отговорност на БАБХ. 

“По наредба мероприятията се планират 72 часа напред. Съответно в системата е въведено ограничение да не може да се избира дата, която е по-малко от 72 часа напред. Фермерите са прави да отбележат, че пръскането е процес, който зависи от метеорологичните условия. Ако конкретният ден, който е заявен, е неподходящо, какво става - не може да се нотифицира за следващия ден, защото не си в 72-та часа. 
Платформата е лесна и удобна за ползване, разбира се, има неща, които за в бъдеще ще бъдат развивани - и като процедура, и като отношения между земеделци и пчелари”, обобщи Костов. 

По думите му вече около 130 фермера и над 70 пчелина са регистрирани в системата. 
В рамките на една седмица корекциите на пчеларските организации ще бъдат въведени и хората спокойно могат да се регистрират. 
Планира се и изготвянето на обучителни клипчета, чрез които желаещите да се регистрират земеделци и пчелари, да бъдат улеснени и да видят как става. 

Заедно с това, по инициатива на пчеларските организации от министерството - в лицето на зам.-министър Янко Иванов, е поет ангажимент да има обявен специален мейл адрес в БАБХ, на който хората да пиша, когато имат някакъв проблем с платформата.