Пълен цъфтеж е настъпил при кайсиите в Североизточна България. Вече се отварят пъпките при прасковите и черешите. Производителите очакват най-късно до 10 дни и при семковите видове да има масов цъфтеж. 

„Най-голямата опасност пред производителите на плодове е отпадането на цялата реколта, както се случи на много места през миналата година. За нас това е страшен бич. Ако нямаме производство и продукция, каквито и помощи да вземем - те не са достатъчни в нашия бранш, тъй като разходите ни са много високи. Независимо дали имаме или нямаме плод, грижите трябва да се полагат“, коментира за Агри.БГ Синан Вейсал, производител на плодове от русенското село Стамболово.

Трудно се опазват градините от късни студове

Според него почти няма начин, по който да се предпазят овощните градини от застудяване и други климатични явления. Има частично ефикасни технологии, които работят в рамките на няколко градуса, при които с вятър, вода и с топъл въздух може да се направи известна защита. Миналата година обаче температурата падна до минус 10 градуса, растенията бяха в много напреднала фаза и пораженията са големи. 

Застраховките не отразяват климатичните промени

„Най-сигурният начин за защита остават застраховките, но сега в България нямаме ефективни работещи продукти. В момента застрахователите осигуряват защита след 20 април, макар климатът да се промени много, а с това и сроковете за цъфтеж. В същото време методологиите, които се предлагат са останали от 70-те и 80-те години на миналия век. Но тогава датите и развитието на растенията, фазите, които настъпват са били много по-различни от сега“, коментира Вейсал, който също така е член на Управителния съвет на Браншова камара „Подове и зеленчуци“. 

Според него вече се върви с 25-30 дни напред по календара на фазите. „Растенията влизат в цъфтеж и оформяне на завръз много по-рано, отколкото се прилага в методологията за застрахователите и там е голямото разминаване“, категоричен е той. 

Освен климатичните предизвикателства, през последните години пазарите са основен проблем на родните овощари. 

 

Вижте още: 

Собствениците на земя: Промените в Закона за земята ще ощетят хиляди

Засяване на облаци или как Обединените арабски емирства получават повече дъжд 

Най-големият производител на боровинки във Великобритания се сдоби със сортировач с изкуствен интелект