Промените в Закона за собствеността и ползването на земеделски земи, които предстои да бъдат обсъдени в Комисията по земеделие в народното събрание очевидно са важни и вълнуват голяма част от земеделската общност. 

Както Агри.Бг писа по-рано, от Българска асоциация на собствениците на земеделски земи (БАСЗЗ) изразиха несъгласие с редица текстове в предложения законопроект. 

Според мнение на асоциацията, изпратено до редакцията ни, законовите промени, предложени от група депутати “са напът да лишат от собственост и право на ползване хиляди собственици на земя и малки фермери”. 

Разгледайте още новини по темата 

“С промени в закона за собствеността и ползването на земеделските земи, депутатите са на път да узаконят безконтролното и противоконституционно право на големи земеделци да обработват чужда земя, без да питат и без да преговарят с реалните соственици”, се казва в писмото, в което се изразява притеснение, че текстът на законопроекта не е подложен на обществено обсъждане. 

“Според проекта до 1/3 от едно землище и частните имоти в него да могат да се разпределят административно на земеделци, които нито са собственици, нито са сключили договор за ползване със собствениците на тези имоти.

Това означава, че стопаните няма да могат да упражняват правото си на собственост. Те няма да могат да договарят и изгодни ренти - арендаторите няма да искат да го правят, тъй като държавата им дава право да обработват земята и без договор със собственика.

Същото се отнася и до по-малките земеделски стопани и фермери, които не желаят да влизат в договорки за разпределение на масиви за ползване с по-големите местни арендатори. На базата на служебни разпределения, те ще бъдат изместени от земите, които обработват като собственици или ползватели по договор и ще бъдат изпратени насила да обработват чужди ниви по покрайнините на землището.  

Според юристи тези текстове очевидно противоречат на Конституцията, която постановява, че частната собственост е неприкосновена”, посочват от БАСЗЗ и продължават:  

“С промени в закона се съкращават и сроковете за деклариране договорите за наем и аренда пред службите по земеделие. Сега действащите правила фиксират този срок на 31 юли. Според новите предложения той трябва да изтече на 30 юни”. 

Според БАСЗЗ, ако предложените текстове се приемат, “хиляди земеделци няма да успеят да сключат навреме договори за ползване на земя и да ги декларират. Това може да ги лиши от европейски и национални субсидии.

Спорни са и предложенията за нови текстове, които занапред ще ограничават кръга от лицата, които ще имат право да участват в търгове за отдаване под наем и аренда на земи от държавния поземлен фонд. Чрез ограничаването на кръга от фермери, които могат да участват в тези търгове, се ограничава значително и възможността държавата да получи най-добрата наемна цена, въпреки че според Закона за собствеността, тя е длъжна да управлява с грижата на добър стопанин.

Предложението е тази земя да не се отдава на земеделеца, предложил най-добра цена, а на този, който е с постоянен адрес на територията на съответната община и обещава да отглежда определени култури. Така освен че ежегодно загубите за бюджета може да възлизат на милиони левове, не са предвидени и механизми за контрол дали спечелилия с преференции търга спазва ангажимента си”, посочват от асоциацията. 

Агри.БГ следи темата и отразява всички гледни точки по нея.
Заседанието на комисията по земеделие е днес от 16.30 ч. и Агри.БГ ще го излъчва на живо.