Оптимизация на процесите, планиране и правилно структуриране на стопанството. Това е печелившата формула за земеделския производител Синан Вейсал, който стопанисва 500 дка с трайни насаждения в русенското село Стамболово.

Как браншовете ще участват в плана за субсидиите по новата ОСП?


Заедно с това не бива да пропускаме и Общата селскостопанска политика (ОСП) на Европейския съюз, която чрез своите инструменти, помага на стопаните да бъдат по-печеливши и конкурентни на пазара.


В рамките на кампанията „ОСП работи за нас!“, земеделският стопанин отвори вратите на стопанството си, за да покаже как използвайки добри практики, влагайки много грижа и любов, е възможно лесно да се постигнат отлични резултати.


Събитието се организира от AgriGate Media, Институт за агростратегии и иновации, и СмартАгростарт, със съдействието на Панамин Ко.


Селското стопанство е традиционен бизнес за семейството на Синан, като самият той започва да се занимава със земеделие от 7-годишен. Първоначално стопанството е със смесено производство. Гледат плодове, зеленчуци, животни и зърно. През годините обаче се насочват изцяло към трайните насаждения. В момента стопанството на Синан е 500 дка, от които 100 дка са с череши, 100 дка с кайсии, 200 дка с праскови и 100 дка с ябълки. Част от насажденията са биологични.


Отличните резултати, които стопанството отчита до голяма степен се дължат на ОСП. По думите на земеделския стопанин директните плащания са изключително полезен инструмент.


„Не мога да отрека, че има и се усеща положителното влияние на европейското финансиране в земеделието. Много добър инструмент са преките плащания. Ние сме кандидатствали и по инвестиционните мерки, основно 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства“. Защитихме успешно първия си проект, с който успяхме да внедрим машини, с които улеснихме работата си. На втория прием по мярката не успяхме да се преборим за точки за необлагодетелствани райони.  


Аз имам положително мнение за фондовете, когато се прилагат правилно. За жалост думата „субсидия“ стана сякаш нарицателно, защото една част от производителите не са коректни и се създават градини само за субсидия, но това няма устойчив характер. Това, което в началото си го смяташ и след това да засадиш една площ и да не произвеждаш от нея, не носи ползи за никого“, каза за Агри.БГ Синан Вейсал.


В пика на дебатите относно бъдещия програмен период на ОСП 2021-2027 г., земеделският стопанин има предложение за оптимизиране на най-старата политика на Европа.


„Може би няма да е лошо при субсидирането да се отчита икономическия ефект от едно стопанство. Това е най-прекият показател дали това стопанство работи наистина, реално или не. Ако няма икономически ефект, реално производство, продукция, то разчита само на субсидии“, добави той.


Синан е оптимист, че обвързаната подкрепа ще продължи да се прилага и през следващия програмен период. Не изключва обаче факта, че помощта може да се промени, след като се отчетат грешките от настоящата политика. Той е убеден, че по този начин подпомагането ще бъде много по-ефективно. 


„Това е добър начин за субсидиране, защото там фермера дори при някакъв форсмажор и т.н, е сигурен, че ще има някакви приходи. Особено стопанства от нашия тип, където имаме постоянно ядро от работници. Тези плащания позволяват поддържането на това ядро“, смята фермера.


В стопанството на производителя работят 15 души, които са на постоянен трудов договор, благодарение на структурата на стопанството.


Голяма част от продукцията на земеделеца е биологична. Фермерът не е притеснен от амбицията на Европа за по-зелена политика. 


„Да, трябва да ги има. Помагат, аз самият прилагам зелени технологии. Много важно при т.нар зелени изисквания е устойчивостта на сортовете и борбата с болестите. Много ефикасно приложение намерих при прасковата и черешата с продукта Панамин Агро. Той е продукт, който подобрява имунната система на растенията и съответно подобрява устойчивостта им към болести. 


Всеки производител за себе си обаче трябва да намери технологията, която ще му донесе нужните приходи, за да може да оцелее, а не да разчита само на субсидирането“, категоричен е земеделският производител.


Синан Вейсал е един от производителите, които доказват, че ОСП работи, но само за тези, които искат. А другите, които разчитат единствено на получаването на субсидии, политиката работи временно.

 

Следете темата и на cap4us.agri.bg.