През последните 20 години био лозарството в Швейцария толкова утвърди позициите си, че страната е готова да си съперничи с Италия, която е смятана за най-големия производител на био грозде в света. Местните лозари дори вече определиха кой е най-добрият сорт грозде за био лозарство, пише германского издание Lid.

Живка Гроздева: Няма министър, който да се хареса на всички, по-важно обаче е да се работи

Площите с био лозя непрекъснато растат. Преди 20 години около 80 швейцарски лозари са обработвали почти 250 ха по биологичните стандарти. До 2010 г. те нарастват до 440 ха, а през 2017 г. вече са над 1000 ха.

Поредната вълна на ръст доведе до това, че от 2018 г. насам биологичните лозари в Швейцария се увеличават над два пъти. През 2022 г. те са вече 587, а площите нарастват до 2268 ха, които представляват 18,5% от площите на швейцарските лозари.

По данни на организацията Bio Suisse, за последните две години преходът към биопроизводство интензивно нараства във всички кантони на Западна Швейцария въпреки предизвикателствата, които то поставя. При био лозарството например борбата с основни болести по културата се осъществява само с използването на разрешени препарати на основата на сяра и мед. Механизацията също е предизвикателна, когато лозята са по склонове. Фермерите в Швейцария обаче доказват, че всичко е възможно.

При преминаване към биологично земеделие смяната на сортовете не изглежда абсолютно необходима. С течение на времето обаче се утвърждават най-подходящите сред тях. В Швейцария това са Chasselas или Pinot noir. При правилни грижи с тях са възможни същите или близки добиви като при конвенционалното лозарство.
Устойчивите на гъбични патогени сортове грозде Pivi, които са от особен интерес за биологичното земеделие, показват растеж. Площите с червени сортове Pivi са се удвоили през последните 10 години, а площите с бели сортове са се учетворили.

С тази динамика на органичното лозарство през последните години Швейцария съперничи на Италия, която може да се похвали, че е страната с най-висок дял на сертифицирани органични лозя. Според доклад на Италианския държавен институт за услуги за селскостопански и хранителни пазари (ISMEA) почти 18% от италианските лозя са били обработвани по биологичен начин през 2019 г., което прави Италия с най-висок дял органични лозя в света със 109 000 хектара.

 


ВИЖТЕ ОЩЕ:

2022 г. за топ 10 производителите на вино в Европа - по-високи цени, по-малки количества

Какви са възможностите за инвестиции в лозарския сектор?

Лозари излязоха на протест