По данни на Международната организация за лозя и вино (OIV), базирани на Евростат, най-големите производители на вино в Европа за 2022 г. са Франция, Италия, Испания, Германия, Португалия, Австрия, Унгария, Гърция, Румъния и България. Взети заедно те са изнесли над 6,7 млн. тона вино, чиято стойност се равнява на над 25,6 млрд. евро. Анализът показва, че докато общата стойност на износа е нараснала с 8,7%, общото количество е намаляло с 4,7% спрямо година по-рано. 

Прочетете впечатляващата история на Веселин Нинов

Над половината от изнесеното количество вино е било доставено в рамките на ЕС27. Същевременно търговията със страните от останалия свят представлява 63% от общата стойност на износа на вино.

Франция е лидер сред производителите. Тя е генерирала над 12 млрд. евро от износа на вино. Следват я Италия и Испания. Взети заедно тези три държави отговарят за 82% от производството на вино, 90% от стойността му и 86% от количеството им от обема н 10-те най-големи европейски винопроизводители. 

През миналата година най-бързо развитие на износа отбелязват две страни - Гърция (16,8% като стойност) и Унгария (22,4% като количество). България се откроява като единственият винопроизводител, който не регистрира увеличение на общата стойност на изнесеното вино. 

През 2022 г. има ръст на износа на пенливо вино - със 17,7% като стойност и с 5% като количество. 

 


ВИЖТЕ ОЩЕ:

Лозар от Брестовица: Очакваме справедливо разпределяне на субсидиите

Известен румънски футболист стана фермер

Какви са възможностите за инвестиции в лозарския сектор?