Протест на лозарите от цялата страна започна в петък сутринта пред Президентството, недоволството им продължи пред Министерството на земеделието. Собствениците на лозя скандираха „Чуйте ни“ и носиха плакати „Омръзна ни от некадърно управление на сектора".  

Гласувайте: Виждате ли смисъл във фермерските протести в момента?

Лозаро-винарският сектор отдавна алармира за проблемите си, но  протестиращите твърдят, че липсва комуникация с Министерството на земеделието.

От бранша настояват да бъде създаден публичен регистър на лозята, да има обективни критерии при разпределянето на субсидиите, както и действащи мерки за инвестиции. Освен това те искат да е ясен националния бюджет за подпомагане на сектора. 

"Години наред държавата пренебрегва сектора, въпреки че ние създаваме целогодишна заетост в селата  и сме традиционен  отрасъл", коментираха от бранша, цитирани от Националното радио. 

Протестиращите искат също така не само за засилен контрол на митниците върху вноса на вино и грозде от трети страни, но и за ограничаване на нерегламентирания импорт от държави в Европейския съюз. Освен това лозарите настояват за компетентен директор на Изпълнителната агенция по лозата и виното.

Недоволните производители на грозде и вино бяха поканени на разговор в Министерството на земеделието, където се установи протеста след като премина през центъра на София.