Силната продължителна суша в Румъния поставя под заплаха около половината реколта от зърнени култури в Румъния, съобщава порталът Romania-Insider.com, позовавайки се на думите на министъра на земеделието на страната Петре Дая.

Министърът: Нямаме основания да забраним вноса и износа

По предварителни данни в северната ни съседка около 3 млн. ха посеви с пшеница, ечемик, рапица и ръж са пострадали. Земеделският министър смята, че произведеното зърно ще позволи да се удовлетворят потребностите на населението и няма риск от бъдеща продоволствена криза.

"Ако получим 50-60% от реколтата от зърнени култури, засети миналата есен, пшеница, ечемик, рапица и ръж, всичко ще е наред", казва Дая.

"Потреблението на пшеница на вътрешния пазар възлиза на 2,5-3 млн. тона. Производството в нормална година е 9 млн. тона. Ако съберем 5-6 млн. тона тази година, всичко ще е наред. Потреблението ще бъде покрито, но трябва да сме внимателни с поддържането на запаси вътре в страната", допълва министърът.

ВИЖТЕ НАЙ-ВАЖНИТЕ НОВИНИ

Както вече съобщихме, Румъния забрани износа на зърнени и хлебни изделия извън пределите на ЕС в началото на април. След това свали забраната, тъй като ЕС сметна тази стъпка за несъразмерна.

Изкуствен дъжд

Същевременно депутатът Сорин Враджайтору, член на Комитета по земеделие в Камарата на депутатите, упрекна правителството, че решение, което е животоспасяващо за селското стопанство в Румъния, все още не е използвано. Методът, който се използва при силна суша и вече дава резултати в други страни – например Испания и Гърция, е наличен и в Румъния, пише agrointel.ro.

„Съществува животоспасяващо решение за селското стопанство при тежката суша, в която живеем тук, в Бареган, но правителството на Орбан го игнорира и ще бъде виновен за евентуалния глад, който предстои! Пшеничните култури са почти напълно компрометирани, но царевицата и слънчогледът имат шанс да продължат вегетацията си“, казва Враджайтору.
 
Системата за увеличаване на валежите използва малки самолети и ракети със сребърни йони, които изкуствено осеменяват облака. Основното условие е, разбира се, да има облачни образувания в небето, а изстреляните ракети задействат процес, който повишава степента на овлажняване с над 60% - това е достатъчно, за да започне да вали в моменти, когато сушата е напукала почвата.

 

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Опасност: Възможни проблеми за реколта 2020

Защо цената на пшеницата проби тавана от 200 евро/тон?

Пандемията: Нови трусове на световния пазар на пшеница