Градозащитата в страната ще бъде включена на 26 април 2020 г., съобщиха от Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ). На територията на 9 области ще бъдат активирани 11 командни пункта и 261 ракетни площадки към тях.

Без пари за пропаднали площи при отказ от участие в компенсационния фонд

Агенцията разполага с 18 382 ракети и oбхваща близо 22 млн. дка на територията на цялата страна. Областите, в които се намират ракетните площадки на противоградовата защита, са Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Хасково, Сливен, Видин, Монтана, Враца и Плевен.

През изминалата 2019 г. бяха пуснати в експлоатация нови 61 ракетни площадки, като 49 от тях са към двете нови регионални дирекции на Изпълнителната агенция за борба с градушките - в град Хасково и в село Тъжа, припомнят от Министерството.

През активен сезон 2020 г. ще се осигурява радарно покритие на атмосферата над територия на България с шест метеорологични радарни станции. Те са оборудвани със софтуер IRIS на VAISALA. За целта е монтиран и пуснат в експлоатация един нов доплеров радар, разположен в село Ярлово.

По този начин ще се осъществява по-добър радарен мониторинг над Югозападна България. За по-добро покритие на североизточната част от страната до края на годината ще бъде монтиран още един метеорологичен радар в Шумен.

За пролетта на тази година беше предвидено и провеждането на демонстрационно покритие на противоградова защита по самолетен способ в район от Северна България.

От следващата 2021 г. се очаква да заработи и компенсационен фонд за градушките, в който производителите ще участват на доброволен принцип. От натрупаните средства в него ще се издържа и обезпечава дейността на Агенцията. До идеята за създаването му се стигна след провала на Закона за борба с градушките, който предвиждаше задължително събиране на такси от земеделските производители в страната.

По тазгодишната схема за държавна „Помощ за инвестиции в материални активи в земеделски стопанства, свързани с първично производство на растениевъдна земеделска продукция“ на обща стойност 18,6 млн. лв. по-голямата част от земеделците кандидатстваха именно за финансиране на противоградови съоръжения.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Фермери подхождат резервирано към компенсационния фонд за градушките

Защо фермерите спряха Закона за борба с градушките?

След градушките: Стопани търсят обезщетения за хиляди декари