Европейската пшеница отбеляза рекордни цени, като достигна през тази седмица 206 евро/тон, а на 23 април търговията приключи на равнище около 201 евро/тон (217 долара/тон).

Пандемията: Нови трусове на световния пазар на пшеница

Толкова високи цени на борсата Euronext не е имало повече от година или по-точно от януари 2019 г. досега.

Основната причина за поскъпването на хлебното зърно е тежката суша в голяма част от страните членки на Европейския съюз, както и в южните райони на Русия и Украйна, коментираха експертите от руския аналитичен център „СовЕкон“.

Изпитанията за зърнопроизводителите продължават.

Сухата зима в Черноморския регион отмина, но беше сменена от също така суха пролет.

Валежите през последните седмици не успяха да подобрят положението. В традиционните зърнопроизводителни райони на Русия като Кубан, Ставропол и Ростов на Дон дъждовете през април са едва между 8% и 36% от месечната норма.

Валежи се очакват и през последната седмица на месеца, но те ще бъдат също така крайно недостатъчни. Оптимистичните прогнози на синоптиците, че дъждовете в края на април ще бъдат около и над климатичните норми, не се оправдават. Месецът се очертава като поредния със задълбочаване на сушата. 

На фона на кризата с разпространението на коронавируса и на тревогите за недостиг на основни храни в световен мащаб метеорологичното време се оказа още един фактор, който поддържа цените на хлебното зърно сравнително високи за сезона. 

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Опасност: Възможни проблеми за реколта 2020

Как Италия спасява своите фермери?

Оптимизъм сред зърнопроизводителите