След опасността от измръзване и слани, сега сушата е основен проблем за овощарите от Северна България и Дунавския регион.

Суша на полето и суша на пазара на етерични масла

Трайното безвалежие води до дефицит на почвената влага, което е сериозна заплаха за овощните градини. Николай Колев, регионален представител за областите Русе и Силистра на Съюза на дунавските овощари, сподели, че в Русенско сушата е голямо притеснение за стопаните, а с напояването всеки се оправя, както може.

Николай Колев: "Сушата е голяма. Няма валежи. За цял месец при нас са паднали около 15 литра на квадрат, което е нищо. Масово се полива вече по овощните градини. Ние в нашия регион нямаме напоителни системи, всеки се оправя сам. Взимат се разрешителни за сондажи, по-големите си правят процедура по сондаж и си поливат, иначе напоителни системи нямаме."

До момента падналите дъждове в региона са без стопанско значение. Незадоволителните количества дъжд притесняват всички земеделски стопани, наред с опасността от слани.

Агропрогноза: Опасност от слани

През изминалата седмица на много места в Северна България, както и в отделни райони на Южна бяха регистрирани минусови нощни температури. Образуваха се слани, които притесниха стопаните, а на места вече има сигнали за измръзнали овошки.

Николай Колев: "Сланата при нас е на първа тераса, най-близо до Дунава, където овощните градини вече измръзнаха при предишния студ около 6-7 април. Сега има поражения само върху едни ягоди, които тръгват малко по-късно. При предишното застудяване те бяха назад с вегетацията, но сега са и те са покосени. Количеството им не е голямо – около 10-15 дка.

Представителят на бранша сподели и одобрението си към инициативата за наемането на работници от бюрото по труда, но уточни, че хората трябва да знаят, че в овощарството става дума за сезонна ангажираност.

Николай Колев: "Аз съм с ябълки и круши. При мен сезонът по прибирането започва в края на август, така че още не съм мислил. Чакам да приключи това извънредно положение. Предполагам, че колегите с череша ще се възползват."

ВИЖТЕ ОЩЕ:

МЗХГ: Подкрепата за „Плодове и зеленчуци“, събрана на едно място

Ягодите в Североизтока са пред провал заради спряно напояване

ООН предупреди: Глад с „библейски размери“ надвисна над света