Нетипичните климатични условия провокират аномално развитие на фитосанитарната обстановка на полето. Какви последствия може да донесе на фермерите топлата зима на 2019/2020? Възможно е те да се отразят върху пазара на пестициди, смятат експерти, цитирани от изданието AgroXXI.

Топ 6 практики, които намаляват нуждата от пестициди

Климатичните условия са един от неподлежащите на контрол фактори в селското стопанство. Така например ранната пролет, значителните колебания на температурите в рамките на един сезон, дисбалансът в годишния обем на валежите, сушата усложняват процесите на производство и сеитбата на земеделските култури. Това, на свой ред, води до увеличаване на обемите на използваните средства за химическа защита на растенията.

Възможни пет проблема на реколта 2020

Първо, активизират се причинителите на гъбични болести по земеделските култури, като фузариуми, септория, сиво и бяло гниене, брашнеста мана.

Поради топлата аномалия зимуващите и многогодишните плевели ще се развият стремително, ще навлязат в най-малко чувствителния си за хербицидите стадий на вегетация и ще станат източник за размножаване на тези патогени. В тази връзка фермерите ще имат грижи със заплевеляването на полетата.

НАЙ-ВАЖНОТО В АГРИ.БГ

Второ, увеличава се опасността от епифитотични вирусни заболявания на зимните зърнени култури. Ако с гъбичните болести фермерите са се научили ефективно да се борят, то вирусните инфекции често ги обезоръжават. Директни средства за защита срещу тях не съществуват. Повечето болести се пренасят от насекоми, които успешно презимуват в настоящите условия.

Трето, в северните райони има вероятност патогени да започнат да вредят, тъй като отсъстват типичните за зимните условия ниски температури. Не е изключено вредителите да атакуват през есента (например житни мухи, зимни червеноноги акари, зърнени листни въшки и цикади).

Във вирусни времена: БАБХ с указания за работа в стопанствата

Четвърто, увеличават се популациите от насекомни полифаги, мигриращи от средиземноморските субтропици – например лозова цикада. За разлика от вредителите, живеещи в умерен климат, те не са в състояние да изпаднат в зимната диапауза. При липса на слани те успешно презимуват и нанасят удар с нова сила с идването на топло време.

Пето, очаква се поредната вълна на почвени вредители. Срещу тях няма ефективни агрохимически средства и тук решението е само предсеитбена обработка на семената.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Лимец, овес, ръж и спелта в основата на фермерски успех

Добра новина: Пшеницата в Добруджа се развива добре!

Скрининг на сектор „Плодове и зеленчуци“