Някои страни, включително и Румъния блокираха експорта на редица земеделски стоки, притеснени за продоволствената си сигурност. Може ли и у нас да се предприеме такава мярка за забрана на износа и вноса, за да се стимулира българското производство на храни? 

Десислава Танева с коментар за казуса с веригите

На този въпрос земеделският министър отговори следното:

„Искам да внеса едно успокоение, тъй като има много запитвания и от НАЗ, и от търговците на зърно. Такава забрана за износ и внос в никакъв случай не предвиждаме, няма такива основания“, каза Десислава Танева за БНТ. 

Тя припомни, че България е ресурсно богата страна на зърнени суровини, нетен износител. В челните места сме в класациите по търговия с пшеница, царевица, слънчоглед. 

„Нямаме никакви основания и такова решение би било в наш ущърб, защото това са средства, вложени в производство. Цените вече се поуспокоиха. В началото на пандемията заради различни решения на някои страни и проблеми в логистиката на борсите имаше едно колебание. От седмица всичко се стабилизира“, увери ресорният министър.

ВИЖТЕ ВОДЕЩИТЕ НОВИНИ

По думите на Десислава Танева българското производство на храни е достатъчно, за да му се дадат всички възможности за достъп до клиента в тази ситуация. Обвиненията на веригите, че се работи в интерес на олигарси, тя коментира по следния начин:

„Да, аз лобирам за 26 хиляди малки производители на сурово мляко, на сезонни плодове и зеленчуци и на всичко, което нашата земя ражда. Нашите малки производители са наистина неустойчиви, неорганизирани, но секторът е такъв, какъвто е. В тази криза не можем да извървим няколко години само за една седмица“, каза агроминистърът. 

Тя е убедена, че категорично няма да се стигне до покачване на цените на храните. 

„Даже напротив, трябва да има по-добър избор за потребителя, включително и местния такъв. Ситуацията е динамична и трябва да сме обединени, солидарни, заедно с минимални щети да минем през това предизвикателство“, заключи Десислава Танева.
 

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Компромис: Фермерски пазари на паркингите?

Танева за веригите: Няма да отстъпим от искането си

Веригите отказват да отделят 50% площ само за българска храна