Европейската комисия (ЕК) изрази неодобрение към решението на Румъния да спре износа на земеделски стоки от страната, пише "Блумбърг". Институцията в момента оценява как ходът на северната ни съседка ще се отрази на търговията в рамките на единния пазар.

Румъния ограничи износа на зърно

Миналата седмица румънските власти обявиха забрана за експорта извън Европейския съюз на някои селскостопански продукти, като пшеница, царевица, захар и др. Те все още могат да се продават в рамките на общността, но купувачите трябва да докажат, че впоследствие няма да ги търгуват извън Съюза.

Според ЕК няма пазарни причини да се ограничава търговията на или извън единния пазар. Ограниченията само обременяват излишно износителите на земеделски стоки и застрашават хранителната сигурност. Институцията няма информация, която да сочи, че Румъния е изправена пред недостиг на селскостопанска продукция, предназначена за човешка консумация, коментира земеделският комисар Януш Войчеховски. Предлаганите мерки не са уместни, смята той.

При въвеждане на ограниченията румънският премиер Лудовик Орбан заяви, че страната не може да си позволи да остане без пшеница заради алчността на някои собственици на зърно. Северната ни съседка е един от най-големите износители на пшеница, царевица и ечемик в ЕС, като продава на пазари от Северна Америка до Близкия Изток.

ЕК остава във връзка с румънските власти и все още оценява влиянието на новата забрана. Запазването на функцииите на веригата за хранителни доставки е приоритет по време на епидемията от коронавирус, заявяват от институцията.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Гърция обмисля спиране на износа на основни храни

Износът на зърно по море сякаш е замръзнал

Официално: Има опасност от недостиг на храни по света