Изкупната цена на меда в Добричка област тръгна нагоре. Основната причина се крие в недостатъчните количества пчелен мед, добити през това лято. 

Субсидии за опрашване - безкрайният мираж за пчеларите

Дефицитът на пазара оказва влияние и търговците вече дават по 4-4,20 лв./кг. 

Повишението на цената не означава обаче, че секторът върви в положителна посока, коментират пчелари. Вдигането на цената с 60-70 ст. за почти месец означава просто, че няма достатъчно продукция. 

Между два и три пъти по-слаб е добивът от мед в Добруджа през тази стопанска година, коментира Галин Георгиев, председател на сдружение „Пчела Добрич 1946”. Топлата и безснежна зима, последвана от пролет без валежи се отразиха върху цъфтящата растителност.

Заради сушата нямаше достатъчно нектар и паша за пчелите.

Пчеларите не успяха да извадят мед от акация и липа. Масиви с рапица в Добруджа почти няма и това също рефлектира върху медосбора. На практика като основна паша останаха посевите с лавандула, слънчоглед и горските насаждения. 

Според пчеларите изкупната цена на меда трябва да е почти двойна. Красимир Костадинов, който отглежда 240 пчелни семейства по поречието на Суха река, изчислява, че дори при 5,50 лв./кг едва се покрива себестойността на истинския качествен пчелен мед.

Според него през последните години цената на пчелния продукт е нереално ниска особено когато се срина до 3-3,20 лв./кг. Това става причина Красимир да търси реализация само на дребно и да участва във фермерските пазари в Североизточна България. 

Ниската цена на меда е една от причините много стопани да се отказват от пчеларството, алармира още Костадинов. През последните години секторът в Добричка област се „подмлади”, тъй като мнозина го превърнаха от хоби в сериозен бизнес. Сега обаче младите хора са обезверени и продават кошери, пчелни семейства и оборудване.