Тежка и трудна година изпращат пчеларите от сдружение „Пчела Добрич 1946”, обобщи председателят на браншовата структура Галин Георгиев.

Пчелар: Държим на селекцията

Една от причините според него е отравянето на пчелните семейства, което и тази година не подмина Добричка област. Кошерите на производителите от селата Дончево, Одринци, Ведрина, Долина, Орлова могила са пострадали след третиране на площи със слънчоглед преди цъфтеж. 
Пораженията са 100%, но основно са отровени летящите пчели, които носят нектара  разясни още Георгиев. Така семействата са отслабени точно в разгара на лятото, когато е основният медосбор. 

„Пчелите имаха нужда от много време, за да се възстановят. Наруши се възрастовият състав на семействата. Пчелите, които трябваше да са летящи и да носят прашец, бяха млади. Като цяло настъпи изтощение. Сега семействата влизат в зимния период слаби. Дано не съм лош пророк, но поради тази причина през зимата ще има голям процент смъртност при пчелите”, коментира Галин Георгиев. 

Сигналите за отравяне на пчелните семейства след третиране на маслодайната култура са подадени до ОД „Земеделие” в Добрич. Проблем се оказва трудното установяване на виновника за масовия подмор. Пръскането в посочените селища е извършено без уведомление от страна на земеделския стопанин. Едва 20 дни след инцидента е установено кой е третирал слънчогледовите посеви. Тогава обаче е твърде късно да се вземат проби от отровените пчели, за които всеки потърпевш пчелар трябва да плати 420 лв. 

Сушата през летните месеци е втората причина за слабия медосбор. Изгорелите растения не дават нектар и пчелите се връщат без прашец в кошерите.

Оскъдната паша и натравянията с пестицид свалят добивите от мед около 3 пъти, изчислява още Георгиев.

От очаквани над 4 тона мед той получава от 140 пчелни семейства едва 1,5 тона.

За да се предотвратят подобни инциденти, от организацията планират мащабна разяснителна кампания, в която да се включат кметове, пчелари и земеделски производители. Общо 255 пчелари членуват в сдружение „Пчела Добрич 1946”. То е наследник на най-старата пчеларска структура в Добруджа.