Изминалата седмица се оказа изключително спокойна по отношение на котировките на основните зърнени контракти на световните борсови пазари, като дори много от тях останаха с нулева промяна. 

Четете още: Как да кандидатствате за наградите на Agri Summit & Awards 2024? (видео инструкции)

 

В момента няма никакъв лъч надежда за зърнопроизводителите, които очакват реализацията на пшеницата и слънчогледа си на по-добри цени.

В доклада за пазара на зърно за ноември на Международния съвет по зърното (IGC), който беше публикуван на 16 ноември, е увеличена прогнозата за глобалните реколти от зърно и царевица за 2023/24 г. и потреблението с 3 милиона тона в сравнение с октомври. 

На международния пазар на пшеница се конкурират противоречиви фактори, които влияят на ценообразуването. Слабите данни за износа в САЩ имаха потискащ ефект върху цените с нетни продажби от 176 300 тона през по-миналата седмица, което е с 57% по-малко от средното за предходните четири седмици. 

Високите запаси от пшеница във Франция са традиционен фактор за натиск върху цените през зимата.

С 6 долара поевтиня пшеницата в Чикаго до 252 долара/тон ФОБ цена. Франция сваля 2 евро до 231 евро/тон, а Украйна и Русия са на старите си цени при съответно 194 долара/тон и 260 долара/тон. 

Движението при царевицата следва леко възходяща тенденция в САЩ, където цената поскъпна с 6 долара през седмицата до 218 долара/тон, а Франция  и Русия замряха на старите котировки от 200 евро/тон и  228 долара/тон, коментират експертите от Софийската стокова борса. 

Цената на ечемика във Франция след известен застой също остана без промяна и е закотвена на 202 евро/тон. Проблемите със сеитбата на зимните култури в Европейския съюз и липсата на влага увеличават рисковете от намалени добиви.

Пазарната стойност на рапицата на Euronext продължава да се движи леко нагоре след рязкото повишение от миналия месец и добави 6 евро до 438,50 евро/тон.

Със сделки за царевица с незабавна доставка DAP на 300 лв./тон се похвалиха от Софийска стокова борса. В подкръг „Зърно“ котировките продава за хлебна пшеница са на 479 лв./тон, също доставка DAP. Маслодаен слънчоглед от място се търси на начална цена от 660 лв./тон. Всички цени са без ДДС.