Телешко контрафиле, мариновано в какаови зърна, в кафява захар, черен пипер, семена от хвойна и цвекло или в уиски – това не са рецепти от кулинарно шоу, а експерименти във ферма за отглеждане на месодайни животни.

Пътят от Бургас през Уелс до село Бродилово

В нея освен телета, прасета и овце, се отглеждат и лозя. Така на фермерските пазари във Варна, Добрич и Балчик фермата на тримата приятели Венци, Марто и Анатоли излиза с истински продукти, които да задоволят изтънчените вкусове както на познавачите на деликатеси, така и на почитателите на Бакхус. 

От 12 години Венци Узунов се е посветил на земеделието. През последните години се е насочил към месодайни животни, споделя фермерът по време на изложението за чиста храна в Балчик. „Ние сме създадени с мисия. Ние тръгнахме на кръстоносен поход. Мисията ни е да образоваме нашите приятели и фенове за здравните и вкусовите ползи от истинската храна и хубавото вино. От ден 1 искаме да ви покажем причина да ви пука какво хапвате, какво пиете и как го правите“, обосновава се стопанинът. Той разказва, че началото е поставено през 2015 г., когато тримата започват да отглеждат телета от месодайната порода Херефорд и Източнобалкански черни прасета.

Първата стъпка към осъществяване на мисията за чиста храна е мястото на фермата. Тя е разположена в село Цонево, община Дългопол, на красиво място между двата язовира Цонево и Елешница, обяснява още Венци Узунов. 

Втората стъпка към успеха е начинът на отглеждане и хранене на животните. Фермата разполага с над 4000 дка пасища сред чиста природа и кристален въздух. Животните се отглеждат пасищно, свободно, в среда, близка до естествената. Прасетата се хранят с жълъди от дъбовите гори и естествените ливади.

Това прави месото различно, вкусно, уникално. „В началото беше много трудно, особено докато създадем стадата, да вдигнем навесите, да регулиране пасищата“, припомня още Венци и уточнява: „С правилните хора и добре регулираните пасища и електропастири вече се справяме добре. Но в началото стояхме там денонощно“. Във фермата се обработват 12 000 дка земя, които помагат за качественото изхранване на животните.

На изложението в Балчик стопанинът излиза с деликатеси – телешки суджуци, луканки, пресни наденички, саздърма, шпек салам от младо телешко. От скоро преработва овче и агнешко месо. Всичко това се приготвя в цех, който вече се намира във Варна, а доскоро е бил в село Цонево. 
А рецептите за кулинарните изкушения? „Те са дълга история - от типа на проба-грешка, някои са взаимствани дори от други държави“, допълва още Венци Узунов. Фермерът добавя, че прави много експерименти, включително и с различна ферментация на месо. Целта е да има нови, по-добри, различни и разбира се, уникални продукти. 

Основната отговорност за лозята се пада на Анатоли. Върху 210 дка са заложени сортовете Мерло, Сира, Каберне совиньон, Траминер, Шардоне, Совиньон блан и разбира се, местните Варненски мискет, Димят и Тамянка. Реколта `2021 ще бъде третата. „Наскоро направихме дегустация на новите вина и съм очарован – ароматни и пивки“, допълва Венци.