До колко е важна геномната информация на успешната селекция както при млечните, така и при месодайните говеда? Отговор на този въпрос българските говедовъди ще получат на 14 април. Агри.БГ ще излъчи събитието на живо.

Съвет: Бик разплодник и синхронизирано заплождане е най-добрата комбинация

Националната асоциация за генетични ресурси в животновъдството на САЩ в партньорство с Асоциацията на вносителите на генетичен материал в България, Асоциацията за развъждане на месодайни породи говеда в България и Министерство на земеделието, храните и горите организират семинар по темата, който ще се проведе на 14 април от 14:00 ч.

Събитието, организирано от представителството на Американския департамент по земеделие (USDA) за България, ще се проведе в платформата Zoom и е безплатно за всички участници. През целия уебинар е осигурен превод от и на български език. А след самото събитие, всеки участник ще получи поименен квалификационен сертификат.

Програма на събитието
14:00 ч. Откриване на семинара
Скот Йенсен, Университета на Айдахо, офис за връзка с производителите.
Джон Слети, Регионален Аташе по земеделие на Департамента по земеделие на САЩ за България и Източна Европа. 
Представяне на партньорите, гост-лекторите и участниците. 
14:10 ч. Геномна информация за успешна селекция на млекодайни и месодайни говеда
Д-р Джоузеф Далтън, преподавател и специалист по практическа квалификация в млечното говедовъдство, Университет на Айдахо.
15:00 ч. Въпроси и дискусия по темата генетика 
15:15 ч. Възможности за по-ефективно използване и контрол на генетичните ресурси 
Силвия Василева, директор на дирекция “Животновъдство” МЗХГ.
Георги Йорданов, директор на Изпълнителна агенция по селекция и репродукция в животновъдството, МЗХГ.
15:30 ч. Въпроси и дискусия 

 

За лекторитеПроф. Скот Йенсен, Службата за работа с фермери/ Extension Service/, Университета на Айдахо, САЩ

Проф. Скот Йенсен работи в Службата за работа с фермерите, като работи и в Университета на Айдахо, САЩ. Той се занимава с приложни научни изследвания към програмите за работа с производители и предприемачи в областта на месното и млечно говедовъдство, управление на пасища и пасищно говедовъдство, както и с програмите за деца и млади фермери. Скот координира програмата на щата Айдахо за Гарантирано качество на говеждото месо (BQA) и разработва и управлява заедно с членовете й т.нар Академия за пасищно животновъдство „Изгубени реки“.  


Йенсен преподава в специализирани класове за изкуствено осеменяване в месни и млечни ферми като обучава по програмите за Гарантирано качество на говеждото месо и изкуствено осеменяване на испански език. 


Експертът е провеждал множество семинари и обучения за Американска генетика и управление на стадото във Филипините, Латвия, Литва, Полша, България и Румъния.  
 
Професионализмът му е отличен с множество награди през годините. Скот Йенсен завършва магистратура по аграрно образование в Университета на щата Айдахо през 2000 г. и е бакалавър по животновъдни науки от Университета Brigham Young през 1989.                                  

                                                     

Д-р Джоузеф Далтън, преподавател и специалист по практическа квалификация в млечното говедовъдство, Университет на Айдахо, САЩ 

Д-р Далтън получава бакалавърска степен от Калифорнийския политехнически университет в Сан Луис Обиспо, магистърска от Университета на Юта и докторска от Политехническия институт на Вирджиния. Неговата изследователска работа, както и практическата квалификационна програма по репродуктивна физиология, се фокусира върху факторите, играещи съществена роля за увеличаване на плодовитостта при говедата, включително умения на техниците по изкуствено осеменяване, дозиране на семенния материал и геномика. 

От 2013 до 2018 г. д-р Далтън е главен съизследовател и водещ квалификационен специалист в проекта „Геномика и плодовитост при млечните говеда“, субсидиран от Департамента по земеделие на САЩ в размер на 3 млн. долара. Основната цел на изследването е да се установят нови маркери за плодовитост в хромозомите на юници и млечни крави с първа лактация. Разпространението на резултатите следва да подпомогне млекопроизводителите в разбирането на геномиката и плодовитостта, и в създаването на потенциални стратегии за управление. 

Освен множеството професионални събития зад гърба си, д-р Далтън е бил председател на Съвета по репродукция на млечните говеда и е настоящ член на Работната група по репродукция на месодайните говеда. 


За да се запишете за участие в уебинара, е необходимо единствено да се регистрирате чрез следния линк: 

https://zoom.us/webinar/register/WN_V0LYWOuJRNiMvgPjLamlnw.

След регистрацията, ще получите линк и код за участие в уебинара.