В стопанството на Феликс Хофарт цикълът на производство е затворен. По този начин той успява да постигне модерно, но и устойчиво земеделие. Неговата концепция му спечели и наградата на CeresAward за фермер на годината 2020.

„Фермер на Тракия“ се избира за 18-а година

Победителят има оперативна концепция, която е добре обмислена във всички аспекти на стопанството. Производствените системи се свързват като зъбни колела и работят в пълен синхрон. Друго негово предимство е способността му да прилага устойчиво земеделие.

27-годишният фермер поема семейния бизнес през 2019 г. Родителите му започват като биологични производители. Всички зони във фермата са добре организирани.В добавка към обработваемото земеделие фермерът се грижи за 115 елитни месодайни говеда от породата Абърдийн Ангус и пуйки, които са във фокуса на затворения цикъл на производство.

Много от месодайните говеда Феликс продава за разплод. Животните са спокойни и щастливи. Това дава възможност на младия животновъд да отвори фермата си за детски групи и училищни класове, които избират да посетят Eselsmühle като част от програмата „Фермата като класна стая“.

Феликс Хофарт получава парична награда в размер на 10 000 евро.