САЩ отпускат 19 млрд. долара в помощ на земеделието за справяне с негативните ефекти на корона-кризата, пише американското издание AGWeek. 16 млрд. долара от общата сума ще бъдат предназначени за директна подкрепа на фермерите. Очаква се плащанията да започнат към края на май.

Държавна помощ: Първи 15,5 млрд. долара за фермерите в САЩ

Според медията 9,6 млрд. долара ще отидат за животновъдството, което беше ударено силно от пазарните промени и нарушенията в процеса по опаковане на месото, заради наложените епидемични ограничения. Конкретно с 5,1 млрд. долара ще бъде подкрепено говедовъдството, с 2,9 млрд. долара - производството на млечни продукти, и с 1,6 млрд. долара - свиневъдството.

Земеделците, отглеждащи масови култури, ще получат 3,9 млрд. долара, а производителите на специализирани култури - 2,1 млрд. долара. 500 млн. долара ще бъдат насочени за други производства, като градинарство, овцевъдство, козевъдство и други.

Останалите 3 млрд. долара, които не са предназначени за директна подкрепа на фермерите, ще бъдат използвани за покупка на земеделски стоки - плодове, зеленчуци, месни и млечни продукти, които ще бъдат разпределени за хора в нужда. За целта ще се използват мрежите на доставчиците на храна, които в момента срещат намаление на търсенето, заради наложените ограничения.

Те ще доставят предварително одобрени кутии с продукти на хранителни банки, обществени и религиозни организации. Целта е с тези 3 млрд. долара да се компенсира намалената консумация поради ограниченията пред хранителните заведения.

Според представители на властите производителите ще бъдат компенсирани с 85% от загубата, която са претърпели заради спад в цените от 1 януари до 15 април 2020 г. и с 30% от очакваните загуби от 15 април до края на следващите две тримесечия.

Плащанията ще бъдат в размер на 125 000 долара за стока и до 250 000 на човек или друга производствена единица. За да се впишат в условията за подкрепа, съответните стоки трябва да са претърпели поне 5% намаление на цената в периода между януари и април. 

Очаква се в следващите месеци да бъдат отпуснати и допълнителни помощи за аграрния сектор.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Медия в Брюксел с остри думи за мерките в земеделието ни

Цените на царевицата отразиха най-силно ефекта от COVID-19

Пандемията: Нови трусове на световния пазар на пшеница