Румъния реши във времето на извънредно положение заради пандемията от коронавирус да бъде преустановен износът на зърно в трети страни, информира Reuters.

Износът на зърно по море сякаш е замръзнал

Съгласно обнародван декрет на правителството на северната ни съседка пшеницата, ечемикът, овесът, царевицата, оризът, пшеничното брашно, а също така някои маслодайни култури и захарта се обявяват за стратегически продукти.

От началото на сезон 2019/2020 до 5 април 2020 г. на Румъния се пада над 17% от европейския износ на мека пшеница в трети страни, 17% от износа на ечемик и над 74% от износа на царевица. През тазгодишния сезон Румъния е доставила 16% от внесената от Египет пшеница.

Същевременно пшеницата в Черноморския регион продължи да поскъпва и през миналата седмица, докато в Западна Европа и в САЩ котировките спаднаха, стана ясно от отчета на Софийската стокова борса (ССБ).
Зад противоречивите тенденции стоят различни последици от извънредното положение и световната криза, предизвикани от пандемията от коронавирус COVID-19.

ВИЖТЕ НАЙ-ВАЖНИТЕ НОВИНИ

„След стремителното покачване на цените през втората половина на март в първите дни на април цените на основните зърнени контракти се регулираха и поуспокоиха. Пандемията започна да създава сериозни проблеми в процесите на производството и доставките на зърно към местните и международни пазари“, коментираха експертите на ССБ.

На преден план в Европа вече излизат логистичните проблеми с доставката на зърно към експортните терминали. Според износителите и вносителите на зърно има и сериозни затруднения с осигуряването на работна ръка, а също и в организацията на складирането и съхраняването на зърното в Евросъюза.

 

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Прогноза: Рекордна зърнена реколта през новия сезон

Кризисни мерки: Ограничават ли се агротехническите мероприятия?

Зърнопроизводител: Пшеницата ще поскъпне, Китай ще попълва запасите си