Осигуряването на нормални условия за работа на земеделските производители в условията на извънредно положение срещу коронавируса COVID-19 стои на дневен ред и в САЩ.

Как кризата ще се отрази на плодовете и зеленчуците?

Държавната администрация в Съединените щати разработи първия пакет от мерки срещу недостига на храни и за осигуряване на достъп на селскостопанската продукция до пазара.

Министерството на земеделието на САЩ ще похарчи до 15,5 млрд. долара през първия етап от плана си в подкрепа на веригата за хранителни доставки в страната срещу последиците от коронавирусната епидемия.

Това съобщиха три информирани източника, цитирани от Ройтерс и БТА. Очаква се планът да бъде обявен още тази седмица.

Наблюдатели отбелязват, че това е първият голям ход на администрацията на президента Доналд Тръмп за осигуряване на гаранции, че пандемията няма доведе до недостиг на храни за потребителите в момент, когато фабриките за пакетиране на месо затварят, млекопроизводителите изхвърлят мляко, а фермерите се мъчат да намерят работници за реколтата си.

Първоначалният план ще включва директни плащания към фермерите и собствениците на ранчо, наред с други подкрепящи мерки.

За целта ще бъде използван дял от земеделската помощ на стойност 23,5 млрд. долара, одобрена миналия месец от Конгреса в законопроекта за стимули срещу коронавируса, както и някои от съществуващите фондове на земеделското министерство, според източниците.

Министерството ще обяви първоначалния план тази седмица и се очаква да даде повече подробности за следващите етапи от програмата за подкрепа, след като станат достъпни още средства от стимулиращия пакет. Това вероятно ще се случи през юли, твърдят източниците.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Пролетната сеитба изостава

МЗХГ: За основните храни България е самодостатъчна

Прогноза: Рекордна зърнена реколта през новия сезон